Voicing Pieces

PROJECT

Voicing Pieces

Voicing Pieces is een performance die uitdaagt om simultaan te kijken naar de daad van het spreken en te luisteren naar onze eigen stem. De eigen stem is de kern van het gebeuren. Ze wordt een spektakel, een bron van fascinatie of een verrassing. Om de ervaring van de eigen stem te vergemakkelijken, worden kleine constructies gebouwd waar de toeschouwer het hoofd kan binnen steken… Hij/zij komt tot de ontdekking, dat h/zij niet alleen speelt met de stem, maar dat de stem ook met hem of haar speelt. Door het creëren van een tijdelijke en categorische short-cut tussen de fysieke actie en de perceptie daarvan, door de grenzen tussen performer/publiek te vervagen wordt deze voorstelling zowel een gefragmenteerd model van subjectiviteit als een zeer specifiek middel tot participatie.

Gedurende hun residentie bij wpZimmer onderzoeken Begüm Erciyas en Matthias Meppelink welke strategieën nodig zijn om een theatrale dimensie en een gevoel van transformatie tot stand te brengen, eens de tekst is geactiveerd door de stem van de toeschouwers.

Première:
27 & 28 augustus 2016 – Tanznacht (Berlijn)

Begüm Erciyas

Begüm Erciyas studeerde moleculaire biologie en genetica in Ankara. Toen al was ze betrokken bij verscheidene dansprojecten in Turkije en maakte ze deel uit van [laboratuar], een onderzoeks- en projectgroep in de podiumkunsten. Later studeerde ze aan de Salzburg Experimental Academy of Dance in Oostenrijk en in 2006 ontving ze de DanceWeb. Sindsdien is ze een actief lid van Sweet and Tender Collaborations. Ze was artist-in-recidence in Akademie Schloss Solitude in 2007/08, in K3-Zentrum für Choreographie | Tanzplan Hamburg in 2009 en in TanzWerkstatt Berlin in 2011. In 2012 ontving ze een stipendium van de Berlijnse senaat en van de Contemporary Arts Alliance Berlin. In 2014 was ze tot slot artist-in-residence in Villa Kamogawa / Goethe Institute Kyoto.

Credits

Concept: Begüm ErciyasRealisatie: Matthias Meppelink en Begüm ErciyasDramaturgie: Marnix RummensTekst: Matthias Meppelink, Begüm Erciyas, Jacob WrenScenografie realisatie: Tim VanhentenrykArtistieke samenwerking: Jean-Baptiste Veyret-LogeriasProductie management en PR: Barbara GreinerProductie: Begüm Erciyas, Platform 0900Co-productie: wpZimmer, STUK, Tanzfabrik Berlin/TanznachtOnderzoeksondersteuning / residentie: Kunstencentrum BUDA, Q-02, FrankfurtLAB, Tanzrecherche NRW, Goethe Institut - Villa KamogawaOndersteund door: Hauptstadkulturfonds Berlin