TYJ

PROJECT

TYJ

Van 16 tot 28 februari 2015 werkt de Oekraïens-Portugese choreografe Alina Bilokon in het atelier van wpZimmer aan TYJ, een voorstelling in samenwerking met Léa Rault. In juni 2014 won hun eerste toonmoment de derde prijs en de publieksprijs op het festival ‘Danse élargie’ van het Théâtre de la Ville in Parijs en het Musée de la Danse in Rennes. TYJ gaat in september 2015 in première in Théâtre des Abesses in Parijs

Voor TYJ creëren Alina Bilokon en Léa Rault elk een solo. In de voorstelling komen beide solo’s samen. De artiestes zijn verbonden door eenzelfde zoektocht: hoe en waar neem ik positie in? Ze testen nieuwe manieren van samenwerken uit, in een vormentaal die gebruik maakt van metaforen, allegorieën en de livemuziek van geluidsontwerper Jérémy Rouault. In wpZimmer zal Alina Bilokon werken aan songteksten en melodieën voor haar eigen solo en onderzoek doen naar mogelijke vormen voor de voorstelling.

Alina Bilokon

Alina Bilokon studeerde in de jaren negentig aan de Academie voor Choreografie 'Sonechko' in Oekraïne. In 2005 verhuisde ze naar Portugal en in 2010 behaalde ze in Lissabon een bachelor aan de Escola Superior de Dança. Daarna volgde ze het programma PEPCC bij het Forum Dança, waar ze de Franse choreografe Léa Rault leerde kennen. Samen met haar richtte ze in 2012 het gezelschap Pilot Fishes op. Onder die noemer maken ze zowel alleen als samen voorstellingen, zoals as unidades mínimas do sensível (2013) door Alina Bilokon, Léa Rault en Urândia Aragão of Our Pop Song Will Never Be Popular (2014) door Alina Bilokon en Léa Rault. Als performer werkte ze ook mee aan voorstellingen van Mariana Tengner Barros, Ana Borralho & João Galante, Miguel Pereira, Loïc Touzé en Boris Charmatz.

Credits

Concept: Alina Bilokon & Léa RaultCreatie & performance: Alina Bilokon, Léa Rault & Jérémy RouaultProductie: Pilot FishesCoproductie: Théâtre de la Ville (Paris), Musée de la Danse – Centre chorégraphique national de Rennes et de Bretagne (Rennes), Le Triangle – Cité de la Danse (Rennes), Danse à tous les étages (Rennes)Met de steun van: wpZimmer (Antwerp), Gouvernement (Ghent), Teatro Municipal do Porto – Rivoli – Campo Alegre (Porto), La Métive – Lieu de Résidence de Création Pluridisciplinaire en Creuse (Limousin), O Espaco do Tempo (Montemor-o-Novo), Collectif Danse Rennes Metropole (Rennes)