True Fiction
Nada Gambier

PROJECT

True Fiction

In True Fiction werkt Nada Gambier rond artistieke en sociale insluitingen en rond de vraag hoe (institutionele) grenzen en identiteiten via de praktijk kunnen worden onderhandeld. Daarbij onderzoekt ze onder meer noties van inmenging, collectieve daden van dienstbaarheid aan iets of iemand en de informele tijd en ruimte als grond voor constructieve leegte die ruimte biedt aan dat wat we nog niet kennen, verrassingen en het licht verborgene.

Sinds eind 2021 voert Nada haar onderzoek uit via verschillende formats en in verschillende contexten zoals de Monthly Collective Research Sessions met collega-kunstenaars, Night Walks open voor het grote publiek en nu in Zimmer via het kader van een workshop voor kinderen. Samen met kunstenaars Mark Etchells, Micha Goldberg, Vic Grevendonck en Edurne Rubio zal Nada experimenteren met de vorm van een mockumentary als kader om samen met de kinderen na te denken over begrippen uit haar onderzoek. Terwijl ze in en uit fictieve scenario’s stappen, zal de groep een evenement voorbereiden dat het midden houdt tussen een stille tocht, een politiek protest en een carnaval, waarbij ze de rollen van actieve deelnemers, acteurs en getuigen op zich nemen. Samen zullen ze nadenken over wat ongehoorzaamheid, samenwerking, stilte en het verborgene betekenen. Het is een uitnodiging in het proces van het maken van performances, van het voorbereiden van materiaal en het bespreken van de inhoud tot het uitvoeren ervan.

Tijdens haar residentie in wpZimmer wordt Nada begeleid door Mark Etchells, Micha Goldberg, Edurne Rubio en Vic Grevendonck. Mark is een langdurige medewerker van Nada. Samen hebben ze verschillende voorstellingen gemaakt en onlangs een boek gepubliceerd (The Voice of a City uitgegeven door Brave New Books, NL). Mark’s expertise in de kunsten is schrijven en optreden. Hij is gevestigd in Devon in het Verenigd Koninkrijk. Micha is performer en uitvinder van een eclectische wereld van objecten, evenementen, performances en ontmoetingen. Tussen 2013 en 2020 stond hij aan het hoofd van Volksroom in Brussel, een ruimte voor experimentele performances. Hij maakt deel uit van de Ne Mosquito Pas crew, tourende solo’s die draaien om falen. Edurne is een Spaanse beeldend kunstenaar die in Brussel woont. Haar praktijk verschuift tussen verschillende contexten en formats: performances, films en geluidsprojecten. Vic is muzikant, lichtontwerper en ex-sociaal werker. Tot zijn laatste creaties behoren de lichtontwerpen voor ‘Garcimore est mort’ van Gael Santisteva en ‘Tie-Tool’ van Marcos Simoes en Pauline Brun.

Nada Gambier

Nada Gambier (1980. Finland) zwerft rond in wat zij noemt een crash-disciplinaire wereld waarin theater, dans, performance, video, schrijven, curatoriële benaderingen en talen en sociale bekommernissen samenkomen en botsen. Haar werk flirt vaak met de grenzen tussen theatraliteit en abstractie en ze voelt zich aangetrokken tot dingen die ze niet begrijpt of niet kan bevatten. Het niet-spectaculaire en het absurde behoren tot haar bekendste handelsmerken als kunstenaar.