the eye in the light in the eye
© Gaetan Rusquet

PROJECT

the eye in the light in the eye

Geïnspireerd door het werk van Constantin Brancusi brengen zeven Roemeense en Belgische kunstenaars elke donderdag, vrijdag en zaterdag tijdens EUROPALIA ROMANIA een reeks live performances en installaties in BOZAR. Hun moderne interpretaties dienen als dialoog tussen de beweging die in Brancusi’s sculpturen en die van hun lichamen is ingekapseld en tonen de tijdloze relevantie van hedendaagse kunst.

Gaetan Rusquet, een van de deelnemende kunstenaars, brengt ‘The eye in the light in the eye (werktitel)’. Dit project is een poging om te resoneren met Brancusi’s werk, meer bepaald met zijn zelfportretten en de clichés van zijn sculpturen. Daarin ziet hij een verlangen om een absoluut voor te stellen, om tot de essentie van een vorm of een idee te komen. En meer concreet, een wil om te spelen met licht en schaduw, een verlangen om kwaliteiten te verbergen of te benadrukken voor één gezichtspunt, dat van de camera.

Door de huidige benadering van de fotografie te observeren, vooral het zelfportret, wil hij met het verlangen naar controle in de compositie van een beeld spelen. Samen met de kunstenaar Philip Janssens wil hij experimenteren met een beeld vanuit een bepaald perspectief en de onmogelijkheid om de veelheid aan beelden die zich in een uitvoeringssituatie voordoet te beheersen.

Gaëtan Rusquet

After studying Applied Arts in Paris at L'ENSAAMA, Gaëtan Rusquet obtained a Masters degree in stage design and performance at l'ENSAV La Cambre. He is working as an artist-performer, interpreter, or in collaboration as project leader in the field of performance, dance, theater and visual arts. Recently, he performed in Celestial Sorrow of Meg Stuart and created the costumes and scenography for Boundary Games of Léa Drouet. In his artistic proposals, Rusquet focuses on the relation between the body and the space, by using a medium and the necessity of a movement linked to this. In his work, he wants to share a visual and a performative experience with the audience. His work has been presented at Trouble Festival (BE), Impulstanz (AT), MDT Stockholm (SE), Centre Pompidou (FR), Theater Avantgarden (NO), Accionmad (ES), FRAC Lorraine (FR), Kaaitheater (BE), Palais de Tokyo (FR), Homonovus festival (LV).