Some Hands Sometimes Vases

PROJECT

Some Hands Sometimes Vases

De negatieve, lege of nuttige ruimte van vaten biedt de mogelijkheid om alles wat materieel en immaterieel is, van lichamelijke dingen tot intenties, te bevatten en vooruit te dragen. Tijdens hun residentie in wpZimmer willen Marko Gutić Mižimakov en Nika Pećarina een gezamenlijk fysiek object maken, geïnspireerd door hun wederzijdse begrip van de queer verbeelding die voortkomt uit het bevrijdende vermogen om te leren genieten.

Als zowel een performatief als visueel belang van hun onderzoek zullen ze onderzoeken hoe de geschiedenis van de porseleinproductie in West-Europa schoonheid, nut en overvloed heeft beloofd.

Ze maken zich vertrouwd met verschillende aspecten van het porseleinambacht, zoals de verwerking van kaolien, veldspaat en kwarts, en de verscheidenheid aan motieven en decoratieve beelden die op dit materiaal zijn toegepast.
Marko en Nika zullen de gevoeligheid van gezamenlijk werk onderzoeken en hoe ze, hand in hand, aandacht kunnen besteden aan het gemeenschappelijke in het uitvoeren van arbeid. Ze willen graag een aantal aspecten van ambachtelijke productie en de organisatie van arbeid bestuderen waarin meerdere personen samenwerken aan vele afzonderlijke objecten. Deze principes zijn interessant voor hen als vrienden en langdurige samenwerkers die zich bezighouden met vragen over queer materialiteit en de politiek van intimiteit.

Ze zullen op zoek gaan naar manieren om dit proces open te breken en tegelijkertijd de relatie tussen de materiële en immateriële aspecten van samenwerking en vriendschap in vraag te stellen. Ze zijn geïnteresseerd in het verkennen van een manier van gemeenschappelijke intimiteit door te experimenteren met structuren van handarbeid, de beweging die inherent is aan handwerk, de gevoeligheid van plasticiteit en de ruimtelijke relatie tot objecten. Door op deze manier samen te zijn en te doen, evolueren we naar een meer concrete performatieve vorm.

Marko Gutić Mižimakov

Marko Gutić Mižimakov is een beeldend kunstenaar, performance- en tekstkunstenaar die leeft tussen Brussel en Zagreb. Hij is geïnteresseerd in het vormgeven van zintuiglijke materialen door middel van intieme, collaboratieve en sociale processen. In zijn werk worden lichamen, maar ook digitale en tastbare objecten geanimeerd, gechoreografeerd en bezongen tot niet-oriënteerbare vormen via verschillende media en vertaalprocessen.

Nika Pećarina

HR
Nika Pećarina woont in Zagreb waar hij werkt met audiovisuele en podiumkunsten, keramiek, poëzie en amateur-gastronomie. Hij houdt zich bezig met seks, thingness en de transformatie van materie: de relatie tussen werk en het fysieke, gevolgd door het onderscheidend vermogen en de effecten van media, maat, vorm en het zichtbare, fijnheid, gladheid en kleinheid.