Rooted Hauntology

PROJECT

Rooted Hauntology

We leven in een wereld vol spoken. Het heden is doordrongen van geesten die spreken vanuit het verleden en de toekomst. Ze zijn een paradox, een afwezigheid, zowel menselijk als meer-dan-menselijk, die akelig aanwezig en invloedrijk is. Ze tonen aan dat iets ontbreekt, dat iets niet helemaal op zijn plaats is. Spoken tonen ons dat tijd niet lineair is, maar verstrengeld en gelaagd. 

Spoken openen een potentieel voor andere verhalen van het nu, het verleden en de toekomst. Ze prikkelen ons het verlangen en geven ons de middelen om anders in het leven te staan. Ze doen ons inzien dat we zelf bespookt worden en spoken zijn, en maken ons begrip van het heden, en onszelf in dit heden, doordringbaar. Door deze spookachtigheid te bewonen kunnen we misschien een andere nabijheid vinden tot elkaar en wat ons omringd.

Acht kunstenaars komen spookachtig samen, met een geest als partner, om te onderzoeken hoe hun artistieke processen ruimte kunnen maken voor spoken.

Samengeroepen door: 

Ingrid Vranken / FoAM Zenne

Met:

Mihaela Brebenel, Nahuel Cano, Mayfield Brooks, Rodrigo Batista, Mathieu Charles, Gosie Vervloessem, Rasa Alksnyte en de geesten van verleden vormen van onszelf, Weegbree, een natuurreservaat, voorouders, walvissen, gore capitalism, adem en socialisme, naast vele anderen. 

FoAM – Zenne

Ingrid Vranken, lid van FoAM, werkt als dramaturg, curator en kunstenaar, en is lid van FoAM, een transdisciplinair laboratorium op het kruispunt van kunst, wetenschap, natuur en het dagelijks leven. Haar curatorische en artistieke praktijk focust op het bewerkstelligen van een systemische eco-feministische transitie in de kunsten, door het werken met de kennis en arbeid van meer-dan-mensen, en planten in het bijzonder. Hiervoor creëert ze collaboratieve curatoriële kaders en speculatieve lecture performances onder de noemer Rooted Hauntology Lab. Sinds de lente van 2020 is ze deel van het meerstemmig artistieke team van wpZimmer, een plek voor artistieke ontwikkeling in Antwerpen.