residentie
© Penguin Cafe

PROJECT

residentie

Katie Vickers, Marcus Baldemar en Albert Quesada werken samen met The Penguin Cafe om bij de release van hun nieuwe album in juli 2019 samen op te treden. Momenteel speelt de muziekgroep zonder visuele ondersteuning. Het doel van dit project is om dans in dit muziekconcert te integreren. Hoe kunnen ze dans verweven in de context en structuur van een concert?

De dansers bewegen niet rechtstreeks op de muziek, maar laten hun dansbewegingen naast de melodie leven. Zowel geluid als beweging hebben hun eigen autonomie, maar stromen samen op een symbiotische manier. De muziek van Penguin Cafe is vol met sonische landschappen, die een eindeloze sfeer aan de ruimte geven. De dansers proberen dus niet de muziek naast zich neer te leggen of integendeel erin te duiken, maar proberen de randen op te zoeken, steeds met de vraag in gedachten hoe dans een toevoeging kan zijn aan de omgeving.

Albert Quesada

Albert Quesada is een Spaanse danser en choreograaf die woont en werkt in Brussel en Barcelona. Na zijn studies filosofie en multimediale techniek in Barcelona studeerde hij dans aan MDT (Amsterdam) en P.A.R.T.S. (Brussel). Centraal in zijn choreografisch werk staat de vertaling van muzikale structuren en composities in choreografie. Hij is geïntrigeerd door de bewegingen en dynamica van een groep, een interesse die werd gewekt door zijn werk met ZOO / Thomas Hauert. Binnen het gezelschap ACME ontwikkelt hij zowel voorstellingen als educatieve projecten, samen met Marcus Baldemar, Federica Porello, Mireia de Querol and Zoltán Vakulya.

Met Katie Vickers leidt hij twee educatieve projecten in de VS: het Mercersburg Academy Summer Program for Dance and Theatre en het Practicing Performance / International Dance Festival van de Ohio State University. In 2005 creëerde Albert Solo on Bach & Glenn, wat later leidde tot het duet Solos Bach & Gould (2010). Daarna volgden Trilogy (2011), dat hij creëerde met Vera Tussing, en de groepschoreografieën Ensemble (2012), Slow Sports (2012), Wagner & Ligeti (2014), Slow Sports Outdoors (2014), Slow Sports Kids (2015), OneTwoThreeOneTwo (2015), VIVA (2016) en It’s time (2017), dat hij creëerde met Octavi Rumbau, Federica Porello en Zoltán Vakulya.

Sinds 2009 danst Albert bij ZOO / Thomas Hauert (Accords, You’ve Changed, In Vivo Danse, Mono, Inaudible). Hij was ook performer in het werk van Benjamin Vandewalle.

Katie Vickers

Katie Vickers werkt als danser en choreograaf in Brussel. Ze studeerde podiumkunsten aan de Ohio State University en volgde daarna een opleiding dans en choreografie aan P.A.R.T.S. Ze danste voor en samen met Benjamin Vandewalle, Vera Tussing, Martin Nachbar, Daniel Linehan, en recent was ze gast artiest bij Cullberg Ballet's Figure a Sea, in een choreografie van Deborah Hay. Ze stelde internationaal workshops samen en stond aan de basis van de Mercersburg Academy Summer Program for Dance and Theatre in de VS en Practicing Performance aan The Ohio State University.

Marcus Baldemar

1985 SE
Danser Marcus Baldemar leeft en werkt tussen Brussel en Stockholm. Hij begon zijn professionele dansopleiding in Umeå (Zweden) in 2004. Daarna trok hij voor een jaar naar SEAD (Salzburg, Oostenrijk) en vervolgens naar P.A.R.T.S. in Brussel. Na zijn afstuderen in 2008 werkte hij als freelancer voor verschillende Europese choreografen, zoals David Zambrano (Shock), Rui Horta (The Tears of Saladin), Andros Zins-Browne (Limewire, &&&& and The Host) en Albert Quesada (Slow Sports & Wagner/Ligeti). Hij werkte ook mee aan de creatie van Fun, Laughs, Good Time met Ludvig Daae en Rebecka Stillman en Manuskriptet Dodo met Karina Sarkissova, een project geïnitieerd door Koreografiska Konstitutet in Stockholm. Van 2012 tot 2014 nam Baldemar deel aan de creatie en performance van Shaking The Habitual van The Knife/Sorkklubben en danste hij in Eveline Van Bauwels Infinite journey/In this together en Daniel Linehans dbddbb. Nu wil hij voor het eerst aan de slag als choreograaf.

Credits

Dans en choreografie: Albert Quesada, Katie Vickers, Marcus Baldemar Muziek: Penguin Cafe