Nature Untitled | Movements I – III
Liisa Takala / Joma Richter / Veli Lehtovaara

PROJECT

Nature Untitled | Movements I – III

Hoe speelt ecologische poëzie zich af tussen dans, site en beeld?

Nature Untitled is een nieuw werk van choreograaf Veli Lehtovaara, beeldend kunstenaar Eija-Liisa Ahtila en geluidsontwerper Jani Hietanen met een internationale groep kunstenaars. Het werk wordt gepresenteerd in de vorm van een drieluik – elk van de drie bewegingen ontlaadt zich op het podium op een bepaalde manier.

Het eerste deel, binnenin een lege oliesilo, danst de geesten van uitputting en verbruikte energieën uit. De lichamen plooien en kraken, de stalen structuur spint, de fantasmen van het olietijdperk branden om vervolgens te verdwijnen.

In het tweede deel reizen ze over een veldweg en in de interstellaire ruimte. De scène is zowel omhullend als oneindig uitdijend vacuüm, ruimte en schip tegelijk, beheerst door het geluid van kunstmatige intuïtie. De dans wiebelt en weeft, herinnert en betreurt de aarde en haar wezens.

Het derde deel plaatst een oerwoud tegenover een winkelcentrum. De door de mens gecreëerde technologische omgeving duikt in de rustgevende diepten van de oerbossen. Dansende lichamen tonen de divergentie van vormen en geesten die in dit grensgebied ontstaan.

Het werk gaat in première in oktober 2022 in Helsinki en wordt geproduceerd door Entirely Moved en gecoproduceerd door Zodiak – Centrum voor Nieuwe Dans, Moving in November en het Fins Instituut in Frankrijk. Het werk maakt ook deel uit van Lehtovaara’s artistiek onderzoek (PhD) aan de Theater Academy Helsinki.

Veli Lehtovaara

Veli Lehtovaara is een choreograaf en performer die werkt op het gebied van dans en experimenteel theater. Hij woonde en werkte in Brussel voor de jaren 2010-2018 nadat hij afstudeerde aan P.A.R.T.S.. Lehtovaara's podiumwerken en choreografische installaties zijn te zien geweest op centrale podia en festivals in heel Europa, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika.