Jeanne

PROJECT

Jeanne

Jeanne is een tentoonstelling die een performance wordt die een tentoonstelling wordt. Het project gaat over Jeanne Walschot, een Belgische verzamelaar en verkoper van Afrikaanse kunst die in de jaren ’20 een winkel opende in Brussel. Jeanne ontvouwt het leven van mevrouw Walschot aan de hand van een reeks verstrengelde scènes, gericht op haar strategieën van zelfrepresentatie in de private en publieke ruimte, haar liefde voor ‘exotische’ objecten en de relatie met haar mysterieuze stamboom.

Jeanne verkent en deconstrueert haar persona, terwijl ze ook de Europese blik op ‘andere culturen’, op de grens tussen oprechte waardering en fetisjisme, in vraag stelt.

Tijdens de residentie bij wpZimmer werkt Simone Basani aan de dramaturgie van Jeanne, in samenwerking met Maïte Álvarez en Roger Fähndrich.

Simone Basani

BE, IT
Simone Basani is kunstenaar, performer en onafhankelijk onderzoeker. Hij studeerde Beeldende Kunst aan de IUAV Universiteit in Venetië (IT), Community Drama aan het CRT-onderzoekscentrum in Milaan (IT) en Theaterwetenschappen aan het KASK in Gent (BE). Simone Basani is kunstenaar, performer en onafhankelijk onderzoeker. Hij studeerde Beeldende Kunst aan de IUAV Universiteit in Venetië (IT), Community Drama aan het CRT-onderzoekscentrum in Milaan (IT) en Theaterwetenschappen aan het KASK in Gent (BE). Zijn werken zijn zowel in museale ruimtes als in theaters gepresenteerd: Fortuny Museum - Venetië, ŁAŹNIA CCA - Gdańsk, Teatrino di Palazzo Grassi - Venetië, Villa Empain - Brussel, Vooruit - Gent en andere.

Credits

concept & dramaturgie: Simone Basanicuratorschap: Alice Ciresolaartistieke medewerkers: Maïte Álvarez, Doris Boerman, Roger Fähndrich, en anderenco-productie: C-Taktresidenties: Kunstencentrum BUDA & wpZimmermet de steun van: Het Koninklijke Museum voor Midden-Afrika (Tervuren)