ICE
© Irmak Altıner

PROJECT

ICE

Ice is een hybride vorm van dans, theater, architectuur en beeldende kunst, ontworpen voor iedereen om zijn eigen verhaal te vinden en te navigeren door tijd, ruimte en zichzelf. Deze tweekoppige solo is een hymne aan onze menselijke condities. De performer wordt alleen voor een uitgestrekte en complexe wereld geplaatst.

De contemplatie van levenloze objecten die bewegen of verplaatst worden in de ruimte is een grote inspiratiebron in de artistieke praktijk van Bahar. Tijd geeft een menselijk karakter aan elk object in beweging. Wij, als toeschouwers, projecteren intenties en verlangens op het levenloze door de manier waarop ze worden bewogen. In Ice kiest Bahar ervoor om met touwen en stoffen te werken omdat deze heel goed op zichzelf en in relatie tot elkaar kunnen performen. Door eenvoudige knopen en/of plaatsing creëren ze efemere architecturen. Door middel van een eenvoudige structuur kunnen er in gelijk welke ruimte enorme sculpturen ontstaan. Daarnaast zijn ze ook makkelijk verplaatsbaar.

IJs is de vaste vorm van water. Het stopt de cellulaire afbraak in levende organismen. Zo stopt het de tijd en bevriest het alles in een eeuwige jeugd. Ice is een solo voor twee personen die smelten en in elkaar overlopen. Ze matten zichzelf af door voortdurend in beweging te blijven terwijl ze verhalen vertellen waarin verleden en heden naast elkaar bestaan onder het behoud van de kou. Ice doet ons ook denken aan waarschuwingen over de toekomst van de planeet, aangezien het elke dag warmer wordt. Met deze voorstelling belichamen de personages uit verschillende tijdperken, zowel de zwaarte van gemeenschappelijke existentiële zorgen, als de hoop op inefficiënte acties en nutteloze inspanningen. Ice is het resultaat van het verlangen om te overleven, het verstrijken van de tijd te vieren en samen een utopische toekomst voor te stellen.

Bahar Temiz

1983 TUR
Bahar Temiz is een danseres en choreografe uit Parijs. Na haar studies Filosofie aan de Universiteit van Parijs IV-la Sorbonne en Dans aan de Artez Dansacademie (Nederland), volgt ze de opleiding choreografie Ex.e.r.ce aan het Centre Chorégraphique National de Montpellier. Daarnaast behaalt ze een masterdiploma in Dans aan de Universiteit van Parijs VIII. Bahar werkt als performer met Erik Kaiel, Willi Dorner, Dylan Newcomb, Clément Layes, Superamas, Ivana Müller en Marc Vanrunxt. Haar choreografieën worden gepresenteerd in Oostenrijk, België, Duitsland, Libanon, Duitsland, Zweden, Nederland en Turkije. Bahar Temiz wordt vertegenwoordigd door Platform 0090 in België en vergezeld door Danse Dense in Ile-de-France.