Golem
(c) Koen Broos

PROJECT

Golem

Ask any sculptor; to recast even the dullest object is to celebrate it.

Tom McCarthy, Satin Island

Volgens joodse legendes is een golem een wezen dat door een geleerde wordt gekneed uit stof of klei en tot leven wordt gewekt door rituele bezweringen. De golem verhoudt zich tot zijn menselijke schepper als hulpje, compagnon of beschermer van diens bedreigde gemeenschap. Maar het experiment ontspoort: het wezen keert zich tegen zijn schepper.

Deze mythe van artificieel leven ligt aan de basis van de nieuwe creatie van Thomas Ryckewaert. Het is een verhaal over ambitie, creativiteit, macht, schepping, waanzin en destructie. Het is een thema dat raakt aan de eeuwenoude angst voor het scheppen van iets wat ons overvleugelt: van de Bijbel over Frankenstein tot aan het spook van artificiële intelligentie. Het is een verhaal dat in elk tijdperk dezelfde vraag stelt: hoe diep mogen we graven?

In een verstilde, filmische beeldtaal balanceert Golem op de dunne lijn tussen mens en materie, tussen rede en angst. Oog in oog met een wezen dat heel erg op hem lijkt maar tegelijk fundamenteel anders is, wordt de mens een spiegel voorgehouden. Hij ziet monsters geboren worden in de dingen, in de ander, in zichzelf.

Thomas Ryckewaert

Thomas studeerde biologie en filosofie aan de KUL en dramatische kunst aan de toneelschool Dora van der Groen. Thomas' werk balanceert op de grenzen van theater, dans en installatie. In zijn recente producties verkent hij de dramatische mogelijkheden van alledaagse handelingen. Zijn werk wordt omschreven als poëtisch, radicaal, beeldend en ritueel. Als freelance acteur werkt hij regelmatig voor theater, film en televisie.

Credits

Scenario en regie: Thomas RyckewaertCast: Efrat Galai, Rosie Sommers, Jef Stevens, Kurt VandendriesscheScenografie: Erki De VriesLicht: Giacomo GoriniGeluid: Senjan JansenKostuum : Andrea KränzlinRegie assistent: Sibran SampersScenografie assistent: Maia AnastasiouProductie: Wolff vzw/HirosCoproductie: deSingel, Kaaitheater, Vooruit, TAKT Dommelhof, Platform 0090In samenwerking met: BUDA, wpZimmerMet de steun van: de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen