PROJECT

EVOL

In de zomer van 2016 werkt choreografe Claire Croizé in wpZimmer aan haar nieuwe groepschoreografie EVOL. De titel van de voorstelling is ontleend aan een album van Sonic Youth. EVOL is LOVE achterstevoren geschreven en het is een afkorting van ‘evolutie’. Zowel liefde als evolutie zijn begrippen die belangrijk zijn voor deze creatie.

Claire Croizés creaties besteden veel aandacht aan de bewegingen van de dansers. Sinds de voorstelling Primitive uit 2014 focust Croizé nog meer op de leesbaarheid van de bewegingen, om zo steeds beter haar gevoelens en gevoeligheden uit te drukken. Maar altijd heeft ze aandacht voor de kijker, die zijn eigen interpretaties kan blijven geven aan de bewegingen, en zijn eigen verbeelding kan blijven gebruiken.

Croizés werk bouwt steeds verder op de ervaringen en resultaten van de vorige productie. Haar werk staat niet stil, maar evolueert voortdurend. Haar creatieproces is geëvolueerd naar een situatie waarbij ze geen nood meer heeft aan een externe muzikale bron tijdens het creatieproces, maar vertrekt vanuit de stilte. Vanuit die stilte creëert ze haar eigen muziek die voortkomt uit het dansende lichaam en uit de bewegingen ervan.

Claire Croizé

Claire Croizé studeerde af aan P.A.R.T.S. in 2000. Haar afstudeerproject, Donne-moi quelque chose qui ne meure pas, werd door de Franse pers geprezen als een van de ontdekkingen van PARTS@PARIS. De solo Blowing up (2002) volgde snel op, geproduceerd door PACT Zollverein (Essen) en daarna kwam het trio Runway #1 (2003), gemaakt voor het festival Off Limits.

Claire Croizé begon in 2005 te werken met de ondersteuning van wpZimmer aan Affected, dat in première ging in STUK (Leuven). Deze internationaal geprezen uitvoering bestaat uit drie solo's voor vrouwen op Gustav Mahler's Kindertotenlieder. Dit was ook de eerste samenwerking met Jan Maertens, haar vaste lichtontwerper. In 2009 zette ze haar werk voort met de muziek van Mahler in The Farewell, dat de prestigieuze Prix Jardin d'Europe won.

Na haar periode bij wpZimmer zette Claire haar choreografisch werk voort onder de vleugels van Action Scénique en ECCE.

Credits

Concept: Claire CroizéDans: Claire Godsmark, Youness Khoukhou, Emmi Väisänen, Jason RespilieuxLicht: Jan MaertensKostuums: Anne Catherine KunzDramaturgie: Etienne GuilloteauProductie: Action ScéniqueCoproductie: BUDA kunstencentrumMet de steun van: wpZimmer, STUK en KaaitheaterStructureel gesteund door: de Vlaamse Gemeenschap en BUDA kunstencentrum tijdens de periode 2013-2016