Echo

PROJECT

Echo

Everything bounces everywhere with almost no loss.’

Alfred Swanson

Het begint – zoals steeds – met twee geliefden. Zij: bekoorlijk van stem. Hij: een fraai tafereel. En had hij, Narcissus, in plaats van naar zichzelf, wat meer naar haar, Echo, omgekeken, dan was er geen maar. Maar gedoemd is de liefde van het paar dat meer belust is op de eigen stem of beeltenis dan op elkaar. En om een lang verhaal kort te kunnen maken, kwijnt Narcissus weg van honger en dorst bij zijn eigen, eeuwig ongrijpbare spiegelbeeld in het water en wordt Echo aan stukken gereten en als pitten over de gehele aardbol uitgestrooid. Om er in bergen, geulen en grotten voor eeuwig haar hartenkreet terug te kaatsen. Echo – alsof de bergen antwoord geven.

Book of Echoes is de eerste samenwerking van Post uit Hessdalen en Zwerm. Samen gaan zij op zoek naar de resonanties, associaties en herinneringen die verscholen liggen in de plekken waar Echo terechtkwam. Gelijklopend aan hun eigen voorliefdes voor beeld en klank herenigen ze de twee geliefden Echo en Narcissus op de scène. In een muzikale en beeldende reis met live muziek en een bijzondere video-scenografie wordt het publiek ondergedompeld in een intrigerende verzameling van aardse echo’s. Een road trip die aanvangt bij geulen en bergwanden, maar via geuren en geluiden, langs herinneringen, ontmoetingen en afscheid de ziel in duikt.

Post uit Hessdalen

Post uit Hessdalen werd in augustus 2014 opgericht door cinematograaf en circusartiest Stijn Grupping en theatermaker Ine Van Baelen. Samen vormen zij de artistieke kern, maar bij elke nieuwe creatie worden ook andere artiesten betrokken. In een wisselend tijdelijk samenwerkingsverband gaan zij op zoek naar een gemeenschappelijke taal die visueel, ruimtelijk en muzikaal is opgevat. Zo wordt gecreëerd samen met muzikant-componisten Frederik Meulyzer, Claron McFadden, Els Mondelaers, Berlinde Deman, Zwerm en Thomas Smetryns, met choreografe Karolien Verlinden en danseres Charlotte Goesaert, met scenografen Lucas Van Haesbroeck en Reinout Hiel en met fotograaf Liesbet Grupping.

Zwerm

Zwerm werd opgericht in 2007 en bestaat uit muzikanten Kobe Van Cauwenberghe, Johannes Westendorp, Bruno Nelissen en Toon Callier. Over Zwerm in de pers: ‘Onacademisch, maar de geest van de experimentele avant-garde hebben ze eigenzinnig en fris vertaald naar het heden’ (De Standaard); ‘Te down to earth voor de rockwereld, te vrijgevochten voor die van de klassieke muziek, zoekt Zwerm noodgedwongen een eigen terrein op: overal tussenin en nergens thuis. Of althans niet om zich er onderuitgezakt te settelen.’ (Koen Van meel, Kwadratuur)

Credits

Concept & creatie: Stijn Grupping, Ine Van Baelen, Lucas Van Haesbroeck and ZWERMcompositie & live muziek: ZWERM: Toon Callier, Kobe Van Cauwenberghe, Johannes Westendorp and Bruno NelissenLive video: Stijn GruppingGeluidsontwerp en -techniek: Johan Vandermaelenzakelijke leiding: Klein VerzetCoproductie: deSingelMet dank aan: wpZimmer, WalpurgisMet de steun van: de Stad Antwerpen