Diptych: Foraging Names-Archives

PROJECT

Diptych: Foraging Names-Archives

De kunstenaars luisteren aandachtig en laten de woorden lekken, weken en herschrijven terwijl ze met grenzen spelen. Deze transformatieve reis verweeft speculatieve fictie en poëzie, en omarmt de zure en bittere tongen van Medusa, Katla en Masako.

-fragmenten uit de tentoonstellingstekst “Woordenlijst voor de wilde tongen”.

Valerie Tee Lee ontvouwde woordenlijsten in een recente duotentoonstelling. Ze maakte nauwgezet was tabletten, die doen denken aan het favoriete schrijfmedium uit de Middeleeuwen, en onderzocht natuurlijke materialen zoals koolzaad- en kokoswas, leer, korstmossen, zeewier, brandnetels en meer. Deze materialen omvatten en archiveren haar fysieke verstrengeling met de niet-menselijke wereld. Op het wasoppervlak etste ze stille verhalen uit haar speculatieve fictie. Dit werk is getiteld “Foraging Names-Archives”.

Tijdens haar residentie in wpZimmer wil ze dit oeuvre reconstrueren door de gereflecteerde woordenlijsten vloeibaar te maken en opnieuw vorm te geven. Daarnaast zal ze zich verdiepen in schrijven als een performatieve handeling, het herschrijven en hercontextualiseren van woorden en materialen.

Valerie Tee Lee

1995 KR, BE
Valerie Tee Lee is een kunstenaar die werkt met performance, tekst en gemeenschappelijke (zorg)praktijken. Geïnspireerd door feministische pedagogie verkent ze in haar op onderzoek gebaseerde performance- en installatiepraktijk gesitueerde en belichaamde kennisproductie, waarbij ze subalterne stemmen en tot zwijgen gebrachte verhalen versterkt.