Detroit Detour
© Katharina Smets

PROJECT

Detroit Detour

Tijdens de twee weken in residentie op wpZimmer schreef Katharina Smets aan het script van de radioreeks Detroit Detour, een vierdelige radio-essay over de bewoners van de failliete stad. Detroit staat bekend als hoofdstad van brandstichting, moord, corruptie en rellen. Niet alleen Detroit, maar heel de staat Michigan wordt gezien als een “fly-over country”, kaalgeslagen door de monocultuur van de auto-industrie. Het is een plek waar je niet moet zijn, en als je er toevallig terechtkomt het best zo snel mogelijk weer vandaan vlucht. Het is een omweg die niemand neemt.

Toch zijn er mensen die hardnekkig vasthouden aan de stad. Wie zijn de mensen die toch blijven? Waar houden ze zich aan vast en waar putten ze troost uit? Hoe komt het dat de bewoners toch schoonheid vinden in de uitzichtloosheid? De reeks wordt uitgezonden in januari 2015, in het programma Woord Radio op NPO Radio 1 in Nederland. Het project kwam tot stand dankzij het Mediafonds.

Katharina Smets

1984 BE
Katharina Smets is een onafhankelijke radiomaker met een achtergrond in filosofie, filologie en theaterwetenschappen. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC World Service en NPR. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en begeleidt radioreporters van de VRT nieuwsdienst. De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance.

Katharina Smets werkte mee aan de voorstelling KOPfKINO van Annelies van Hullebusch en Radio Kiel van Karl Philips. Ze maakte samen met Inne Eysermans een audiogids voor Cultuurcentrum Kortrijk en de performance Detroit live. Hiernaast organiseert ze nieuwe Luister in het duister avonden voor het Vlaams-Nederlands huis deBuren en De Brakke Grond, presenteert ze het Salon der verbeelding in Bozar en maakt ze opnames voor Belgian Americans in de VS.