Curating space
© Valerie De Visscher

PROJECT

Curating space

Curating Space is een installatie/performance van Erki De Vries, Pieter Huybrechts en Kris Delacourt. Drie performers roepen drie elkaar rakende werelden op die versmelten in één fascinerende trip: een scenograaf, een fotograaf en een muzikant manipuleren ieder in hun eigen taal de ruimte rondom het publiek.

De toeschouwer wordt blootgesteld aan een stroom beelden, aan veranderende en veranderlijke ruim­tes, aan een verschoven realiteit. Hij/zij beweegt zich door een stad die wordt opgebouwd, weer oplost en abstract wordt – een beweging door een mentale ruimte, imploderend naar het hier en nu op de scène.

Erki De Vries

Erki De Vries ontwikkelde als beeldend kunstenaar een eigen stijl met installaties en videowerk waarin hij steevast de inwerking van de ruimte op onze ervaring onderzoekt. Zijn installaties en scenografieën houden steeds het midden tussen een concrete en mentale wereld en kennen door hun uitgepuurd concept, beweging en het geïntegreerd lichtspel, een sterk performatief karakter.

Erki werkt regelmatig samen met andere kunstenaars, met wie hij performances, theatervoorstellingen en/of tentoonstellingen ontwikkelt. Samen met choreograaf Benjamin Vandewalle creëerde hij “Birdwatching” en “One zero”. Als scenograaf werkte hij o.a. voor Thomas Ryckewaert, Andros Zinse-Brown en Mesut Arslan. Sinds 2012 werkt hij samen met Pieter Huybrechts aan het “BookProject”, een meerjarig project waarin installatie, fotografie, videowerk en de ontwikkeling van een boek elkaar in verschillende stadia opvolgen en stimuleren. Hun werk kan gevolgd worden op www.bookproject.eu.

Pieter Huybrechts

Pieter Huybrechts woont in Antwerpen en werkt in Brussel als fotograaf, ontwerper en beeldend kunstenaar. Huybrechts' fotografische praktijk wordt gekenmerkt door een seriële benadering van het beeld, en door en fascinatie voor textuur en patronen. Daarnaast werkt Huybrechts sinds 2010 aan het City-project. Het project toont niet-westerse steden die evolueren naar het westerse kapitalistische systeem en daardoor hun eigen specifieke identiteit drastisch verliezen. Het onderzoek gaat over steden en hun toekomst, en is ook een reflectie op het medium fotografie.

Sinds 2012 werkt Huybrechts ook aan het boekenproject samen met kunstenaar Erki De Vries. Hier wordt de elastische weergave van de werkelijkheid onderzocht door te werken met het spanningsveld presentatie, representatie en interpretatie.

Credits

Concept: Erki De Vries, Pieter HuybrechtsFotografie: Pieter HuybrechtsScenografie: Erki De VriesMuziek: Kris DelacourtDramaturgie: Marnix RummensSoftware ontwikkeling: Vincent Jacobs/Culture CrewProductie: Platform 0090Coproductie: wpZimmer, Het Bos - met de steun van het Europees Cultuurprogramma (www.emwap.eu) Met de steun van: de Vlaamse overheid