Critical Techno
© Quentin de Wispelaere

PROJECT

Critical Techno

Critical Techno houdt het midden tussen dans, een lezing en meditatie – een voortdurende dialoog tussen beweging, woorden, muziek en fysieke sensaties. Samen met Thomas Proksch combineert Helena Dietrich een bijzondere selectie teksten met viscerale geluiden en hypnotiserende beats. Voor de tweede editie van Critical Techno ‘So, do you believe in spirits?’ worden vragen gesteld over buitenaardse lichaamservaringen, paranormale perceptie en de middelen om met geesten te communiceren. De wisselwerking tussen gedachten en teksten – als het ware de choreografen van deze ceremonie – leiden onze lichamen in een kortstondig dansritueel, een tijdelijke gemeenschap.

Parallel met haar onderzoek voor Critical Techno zal Helena Dietrich haar andere performance Elastic Habitat voor Stormopkomst in Turnhout (maart, 2019) voorbereiden. In Elastic Habitat onderzoekt ze het lichaam als denkbeeldig, speculatief organisme en nodigt ze het publiek uit om hun dagelijkse habitat verder te verkennen. Samen met Janneke Raaphorst heeft ze een kledingkast voor denkbeeldige lichamen gecreëerd, gebaseerd op gedetailleerde beschrijvingen van lichaamservaringen. De meeslepende installatie nodigt het publiek uit om een speelplaats te betreden waar deze lichaamssculpturen kunnen worden geanimeerd. Door deze textiellichamen te dragen wordt men uitgedaagd om een ander lichaam te verkennen en te ontsnappen aan het onderscheid tussen zichzelf en anderen, binnen en buiten. De uitnodiging om met en door deze textiellichamen te spelen, biedt een ruimte van intuïtieve verkenning op zichzelf en anderen.

Helena Dietrich

Helena Dietrichs transdisciplinaire werk wordt beïnvloed door feministische, postkoloniale theorieën en de studie van rituelen, transformatieve lichaamservaringen en hun politieke en maatschappelijke implicaties. Haar artistieke benadering is vaak procesmatig en betrekt het publiek als deelnemers in verschillende stadia.