Creatie

PROJECT

Creatie

De bergen symboliseren een verlangen naar onbedorven natuur, ze zijn het laatste grensgebied van de wildernis, de enige plekken waar een mens zich nog kan meten met krachten die hem verbijsteren.

Tine Hens, Klimaatverandering doet bergen wankelen, MO*, september 2017

De dagelijkse stroom berichten over klimaatontwrichting lijkt nieuw leven te blazen in het denken over de gewonnen gewaande strijd met de natuur. Men volgt op de voet het onderzoek naar hoe en wanneer de impact van de onpeilbare kracht en onvoorspelbaarheid van de natuurelementen ons leven zal beïnvloeden. Daarnaast focust men ook steeds meer op hoe we als mensheid reageren op de dreiging zelf die ons als een onvatbare abstractie boven het hoofd hangt.

Een pianist speelt zijn compositie terwijl boven zijn hoofd een sculptuur in vilt traag over de scène neerdaalt. De gestalte van de pianist en de contouren van zijn piano bepalen mee het uitzicht en de vorm van het vilten doek. De impact werkt ook omgekeerd: het zich tot een miniatuur berglandschap vormende object dempt de muziek en beperkt steeds meer de bewegingsvrijheid van de pianist.

Deze creatie is het resultaat van een eerste onderzoeksfase.

Première: 18 oktober 2019, Transit festival – STUK, Leuven

Frederik Croene

Frederik Croene begon zijn eigenzinnige carrière als autodidact alvorens muziekstudies aan te vatten. Vanuit zijn passie voor hedendaagse muziek en nieuwe uitvoeringspraktijken presenteerde hij in concert en opname een radicale mix van stijlen en speeltechnieken, die alom enthousiast onthaald werden. Naast zijn werk als uitvoerend pianist, herdenkt Croene vanuit het concept van de gedeconstrueerde piano traditionele situaties waarin het instrument en zijn uitvoerder terechtkomen, met buitengewoon verrassende resultaten tot gevolg. In april 2019 verscheen zijn recentste solo album Cul-de-Sac.

Karl Van Welden

In 2006 initieerde Karl Van Welden onder de noemer Verenigde Planeten een cyclus van performatief en beeldend werk, gebaseerd op de menselijke aanwezigheid in het universum. Hoe verhoudt de kleine mens zich tegenover de grootsheid van het heelal? Met de planeten uit ons zonnestelsel als ankerpunt, zoekt Van Welden beeldende antwoorden op die hamvraag, met een grote voorliefde voor verstilde beweging en architecturale vorm.