BLUR

PROJECT

BLUR

Joanna Lesnierowska, Aleksandra Borys en Jan Maertens onderzoeken het concept van wazigheid in de context van lichaam en choreografie. Het principe van wazigheid is bekend in de Europese schilderkunst sinds de 15de eeuw (zie bijv. Da Vinci’s sfumato-techniek), maar het is pas sinds Gerhard Richter, in wiens werk out of focus- en wazige beelden een dominante rol spelen, dat het wazige oppervlak een centraal kenmerk werd in zowel de figuratieve als de abstracte schilderkunst, en in de fotografie.

Wazige oppervlakken, oplossende contouren, schimmige verschijningen, onduidelijke motieven in een staat tussen verschijnen en verdwijnen, aspecten van kleur en compositie: met deze ideeën in het achterhoofd gaan de drie artiesten de studio in om te onderzoeken of er zoiets mogelijk is als een wazig lichaam en een wazige choreografie. Een troebel beeld verwart de toeschouwer – en vraagt om een nader onderzoek. Wanneer kleuren en vormen samensmelten met licht, is het aan de kijker om de details in de vullen met behulp van zijn gevoeligheid, persoonlijke herinneringen en verbeelding.

Dit onderzoek begon in 2013 met de minimale solo INSIGHT (gecreëerd met en voor Janusz Orlik), gevolgd door een werk over postmoderne melancholie en ‘hoppereske’ elementen in de hedendaagse cultuur (…/rooms by the sea, 2014). De solo BLUR (werktitel) sluit de cyclus af. BLUR gaat in première in de lente van 2017.

Joanna Leśnierowska

Joanna Leśnierowska is een Poolse curator, dramaturg en performancekunstenaar. Ze was een van de eerste professionele schrijvers over dans in toonaangevende Poolse theatervakbladen, publiceerde over de Poolse dansscène in het buitenland en gaf les over choreografie aan de Universiteit van Poznań en de Jagiellonian Universiteit in Krakow. In 2004 richtte ze een podium voor dans en centrum voor choreografische ontwikkeling op binnen de Arts Stations Foundation in Poznań. Ze nodigt er regelmatig internationale avant-gardekunstenaars uit en ondersteunt de creaties en de professionele ontwikkeling van Poolse dansers en choreografen. Van 2011 tot 2014 was ze lid van de adviescommissie voor het programma van het Muziek- en Dansinstituut in Warschau.

Naast haar werk als curator is Lesnierowska ook actief als dramaturg en choreograaf. Ze heeft gewerkt met kunstenaars als Arkadi Zaides, Lia Haraki, Márta Ladjánszki, Jurij Konjar, Janusz Orlik, Renata Piotrowska en Maria Stokłosa. Ook was ze de medeoprichter van het performancecollectief Towarzystwo Gimnastyczne, waarbinnen ze whatever you wish (2003), Foreignlanguagesness (2005) en NOTHING (2007) maakte. In 2011 creëerde ze haar eerste zelfstandige voorstelling, Reconstruction. In 2013 werkte ze met Janusz Orlik aan Insight, dat de prijs voor beste choreografie kreeg op het Poolse Dansplatform in 2014. In 2015 werkte ze in wpZimmer aan een project rond Hopper.