PROJECT

Still Animals (installatie versie) (2014)

In de installatie Still Animals komen de fotoboeken van Eadweard Muybridge tot leven. Iconische fotoreeksen als de springende kat of de vliegende duif worden fysiek vertaald door naakte menselijke lichamen, die subtiel gemanipuleerd worden door gecamoufleerde performers. Het verschil in motoriek tussen een mensen- en een dierenlichaam creëert een intrigerend wezen dat tegelijk gecultiveerd en organisch overkomt, in beweging is en ook stilstaat. In het schemerduister van de installatie zie je een bezwerende suspense van springende en vliegende lichamen, naast een haast absurde low-tech-constellatie van zware fysieke inspanning om de illusie van moeiteloze beweging op te roepen.

De installatie is gebaseerd op de beelden die werden ontwikkeld voor de dansvoorstelling Still Animals. Bepaalde figuren of ‘dieren’ (de rennende kat, de vliegende arend) worden nu in een continue loop gepresenteerd in de openbare ruimte. Door uit de black box te treden en de omliggende ruimte te betrekken wordt het bewegingsmateriaal directer en toegankelijker, maar ook verrassender en lichter, omdat je als toeschouwer op je eigen tempo het materiaal kan ontdekken. Tuur Marinus wil met deze installatie expliciet nieuwe contexten opzoeken, zoals de straat, een natuurkundig museum of een fotomuseum

Voorbije Data

Oktober 2016

01/10
Nuit Blanche/Museum voor Natuurwetenschappen (Brussel)

April 2016

23/04
DE Studio (Antwerpen)

Maart 2016

20/03
De Warande (Turnhout)

Februari 2016

12/02
De Brakke Grond (Amsterdam)
13/02
De Brakke Grond (Amsterdam)

Januari 2016

17/01
M HKA (Antwerpen)
18/01
Tanzhaus NRW (Düsseldorf)
19/01
Tanzhaus NRW (Düsseldorf)
22/01
Tanzhaus NRW (Düsseldorf)
23/01
Tanzhaus NRW (Düsseldorf)

September 2015

19/09
ccBE (Berchem)

Credits

Choreografie: Tuur MarinusDans: Mohammed Boujara, Pol Van Den Broek, Marisa Cabal, Wannes Labath, Inez VerhilleLichtontwerp: Tuur Marinus, Marnix RummensDramaturgie: Marnix RummensKostuums: Tuur MarinusMet de steun van: de stad AntwerpenDank aan: Lokaal01 (Antwerpen), Museum M (Leuven)