PROJECT

Shapeless (2011)

In Shapeless gaat Charlotte Vanden Eynde verder met het bewegingsonderzoek dat ze aanvatte in de solo I’m Sorry It’s (Not) A Story (2009). Daar lag de focus op betekenis. Nu keert ze terug naar de vorm. Vertrekpunt zijn de zuiver fysieke, vormelijke en dynamische aspecten van beweging. Vooral het dynamische, iets wat in haar vroeger werk slechts beperkt aanwezig is, heeft haar aandacht. Ook gaat ze bewust in dialoog met het dansvocabulaire dat haar lichaam als danseres heeft gevormd: iets wat ze voorheen eerder negeerde of van zich af probeerde te schudden. Ze tast de grenzen van abstractie af, maar sluit daarbij de emotie niet uit.

In Shapeless is een belangrijke rol weggelegd voor muziek en (zelf opgenomen) geluid. Ook het licht krijgt een meer dan ondersteunende functie. Vanden Eynde laat het beeldende en verstilde dat haar voorstellingen tot nu toe kenmerkte voor een stuk achter zich. Het lichamelijke blijft wel haar uitgangspunt, maar ze gaat bewust op zoek naar een soort ‘vormeloosheid’, naar het chaotische en ongrijpbare, naar ‘vorm die geen vorm is’.

  • © Maya Wilsens
  • © Maya Wilsens
  • © Maya Wilsens
  • © Constance Neuenschwander

Voorbije Data

Maart 2016

23/03
STUK (Leuven)
24/03
STUK (Leuven)
21/03
Kaaistudio's (Brussel)

Januari 2016

22/01
Kaaistudio's (Brussel)

Maart 2014

22/03
La Casa Encendida (Madrid)
23/03
La Casa Encendida (Madrid)

Mei 2013

09/05
Stary Browar (Poznan (PL))

Januari 2012

14/01
wpZimmer/OpenHouse (Antwerpen)

Oktober 2011

13/10
CAMPO (Gent)
14/10
CAMPO (Gent)
26/10
Monty (Antwerpen)
27/10
STUK (Leuven)
29/10
Monty (Antwerpen)

Mei 2011

18/05
Kunstenfestivaldesarts (Brussel)
19/05
Kunstenfestivaldesarts (Brussel)
20/05
Kunstenfestivaldesarts (Brussel)
21/05
Kunstenfestivaldesarts (Brussel)

Credits

Choreografie, dans, muziek, geluidsmix: Charlotte Vanden EyndeCoaching: Nada GambierLicht en techniek: Bart Vermeulen en Elke VerachtertKostuum: Juliette BogersMuziekfragmenten: Einstürzende Neubauten (Das Schaben, Stahlversion, Der Leere Raum, Yü-Gung in een mix van Adrian Sherwood, Silence is Sexy, The Garden), Hans Appelqvist (Jag En Gok), John Zorn (Archery), Brigitte Fontaine (Premier Juillet), Nicolas Collins (Tromba Marina A Cora), Shock Exchange (Just A Dream)Productie: wpZimmerCoproductie: KunstenfestivaldesartsMet de steun van : Buda (Kortrijk), Vooruit (Gent), STUK (Leuven) en de Vlaamse GemeenschapMet dank aan: Marc Vanrunxt, Maya Wilsens, Etienne Guilloteau en Willem Vanden Eynde

Info

dansvoorstelling
Duur: 50 min.
Technische Fiche

Pers

Interview: De Morgen
Interview: De Standaard
Recensie: La Libre Belgique
Recensie: Utopian Parkway