PROJECT

Recipes for Disaster – The Magazine and Tupperware Party (2015)

In Recipes for Disaster: The Magazine & Tupperware Party stelt Gosie Vervloessem enkele essentiële vragen over onze drang naar classificatie en controle. Hoe gaan we om met de chaos in ons dagelijks leven? Hoe bevrijden we onszelf uit de quarantaine van onze eigen badkamer? Kunnen we ons een leven inbeelden dat rommelig en minder steriel is?

Vervloessem bundelt een aantal van haar kookrecepten in een Magazine en lanceert ze tijdens een heuse Tupperware Party, waarin vrouwen gewoonlijk samenkomen rond de keukentafel om demonstraties van blinkende plastic dozen bij te wonen. Terwijl iedereen proeft, kookt en feest, wordt het idee dat alles netjes opgeborgen en hygiënisch weggestopt kan worden, langzaam opengebroken.

Gosie Vervloessem: “Calamiteiten zijn een onderbreking van het dagelijks leven, het normale. Maar in wiens keuken staat ‘normaal’ gelijk aan een perfect gerezen mini-chocolademuffin? In mijn keuken lijkt ‘het normale’ eerder uitzondering. Er kookt altijd wel iets over. Er staat altijd wel iets aan te branden. Daarnaast is een keuken het toevluchtsoord bij uitstek voor vreemde, ongenode en dikwijls onzichtbare wezens, die het aanrecht, de oven, de spoelbak en ons brein in verrassende richtingen duwen. (Een keuken is een broeinest voor bacteriën en virussen: gemiddeld leven er zo’n 3,1 miljoen onzichtbare micro-organismen.) Je zou jezelf voor minder de vraag stellen: hoe veilig is mijn keuken? Sommigen onder ons smachten naar een cleane exit uit deze puinhoop. Een schoon huis biedt duidelijke grenzen en door meerdere keren per dag te douchen, ruiken, proeven, zien, voelen we allemaal hetzelfde. Door overdadig poetsen en schrobben krijgen we de indruk dat alles onder controle is. In tijden waarin we allemaal mindful gluten-, nachtschade- en lactosevrij eten, lijkt fysieke en psychologische reinheid de ultieme bevrediging. Tijdens mijn Tupperware Parties wil ik dit idee onderuithalen en ijveren voor een minder steriele kijk op het dagelijkse leven.”

Je vindt The Magazine hier online .

Credits

Creatie en ontwikkeling: Gosie VervloessemProductie: wpZimmerCo-productie: workspacebrussels, Beursschouwburg, a.passMet de steun van: the Flemish Community Commission (VGC, Brussels), Recyclart (Brussels)Coach voor het magazine: Tine Van AerschotDramaturgie: Einat TuchmanMet de grote hulp van: Naomi Kerkhove, Wendy Van Wynsberghe

Info

Installation / workshop / performance
Duur: 60 min.
Taal: Engels

Pers

Interview: Agenda Magazine