MARS II, the vinyl
© Karl Van Welden

PROJECT

MARS II, the vinyl (2018)

MARS II, the vinyl bevat de muziek die werd gecomponeerd voor MARS II, de performance. Karl Van Welden werkt in deze muzikale performance met de impact van een asregen op muziek, en op pianist Frederik Croene die speelt op een geautomatiseerde piano. Op onschuldige wijze beginnen asdeeltjes lichtjes te vallen. Na verloop van tijd daalt de donkere asregen exponentieel op de muzikant en zijn instrument neer, waardoor het beeld en het geluid langzaam maar zeker transformeren. Het is een exploratie van de contrasterende werking tussen de gelukzaligheid van een bepaald moment, het toeslaan van een ramp en wat er overblijft.

MARS II, the vinyl is een editie van 300 kopieën, telkens genummerd en gesigneerd. De eerste 10 exemplaren bevatten The Volcano Prints, een gelimiteerde, genummerde en gesigneerde serie van 3 prints.

Het platenlabel Metaphon focust zich op het ontsluiten van verborgen schatten. Ze maken gebruik van bestaande archieven en onuitgebracht werk van opmerkelijke geluidsartiesten en Belgische componisten. Op vrijdag 16 maart 2018 werd de LP met de muziek van MARS II gereleased in Gouvernement in Gent.

Credits

Album concept: Karl Van WeldenCompositie: Frederik Croene, Vincent Malstaf en Karl Van WeldenMuziek uitgevoerd door: Frederik Croene op een automatische piano (1969, Kawai S-500 with QRS)Opgenomen en gemasterd: Yannick WilloxPiano technieker: Svetlo Siarov SvetlozarAlbum advies : Dirk Deblauwe en Timo van LuijkGrafisch ontwerp: Dirk DeblauweTekeningen, fotografie en diagrammen: Karl Van WeldenVoorkant van de cover: beeld van Christiaan HuygensTekst: Bart Capelle, Frederik Croene, Carine Meulders, Marnix Rummens en Karl Van WeldenVertalingen: Jonathan Beaton en Bart CapelleGeproduceerd door: Metaphone en wpZimmerCo-productie: C-TAKTMet de ondersteuning van: Wilde WestenDank aan : Hugo Bergs, Stefan Beyst, Veroniek Claeys, Peter De Goy, Maarten De Vrieze, Joost Fonteyne, Greg Jacobs, Patrick Sterckx, Philine Vanrafelghem and the Royal Observatory of Belgium