PROJECT
RESHAPE – Hoe kunnen we de kunstwereld opnieuw vorm geven?
RESHAPE – Hoe kunnen we de kunstwereld opnieuw vorm geven?

Dit is slechts één van de uitdagingen die centraal staan in het pas gelanceerde RESHAPE Workbook. Deze handleiding is het resultaat van RESHAPE – Reflect, Share, Practice, Experiment, een onderzoeks- en ontwikkelingsproject dat kunstenaars, kunstprofessionals en organisaties uit Europa en het zuidelijke Middellandse Zeegebied samenbracht om nieuwe organisatiemodellen en alternatieve manieren van werken te creëren.

Kunstenaars en kunstwerkers die ervaring hebben met het experimenteren met alternatieve methoden en modellen, kwamen samen om concrete, realistische en duurzame oplossingen te bedenken voor de grote uitdagingen waar de kunstsector voor staat.

De tastbare resultaten van dit proces worden gepresenteerd in de vorm van Prototypes, voorstellen die de transformatie van de sector weerspiegelen en uitlokken, naar meer rechtvaardige en duurzamere methodes en manieren van werken. Deze nemen verschillende vormen aan: een spel, een verzameling van rituelen, een huis, een van gedaante verwisselende afdeling, een veelheid aan vragen, een oproep tot actie,… Allemaal dragen ze bij tot een positieve verandering in de kunsten en haar relatie tot de samenleving.

RESHAPE moedigt aan om de prototypes over te nemen, toe te passen en erop voort te bouwen in de dagelijkse praktijk van kunstenaars, kunstwerkers en organisaties in Europa en het zuidelijke Middellandse Zeegebied – ja, over de hele wereld – om bij te dragen aan fundamentele verandering in de kunst en de samenleving.

Wij nodigen u uit om het materiaal dat is gepubliceerd op reshape.network te verkennen en je eigen pad te beginnen om de kunstwereld opnieuw vorm te geven.

Project
For What it is Worth (werktitel)
For What it is Worth (werktitel)
Een symposium over productiemodellen binnen multidisciplinaire artistieke praktijk door arp vzw in samenwerking met Vincent Focquet

De experimentele multidisciplinaire artistieke praktijk vraagt om productievormen die even goed beweeglijk en experimenteel zijn. Maar hoe zijn deze te rijmen binnen het keurslijf van een strak georganiseerde sector, waar door een chronisch gebrek aan middelen opperste efficiënte een sleutelwoord is? Wat betekent dit voor de mensen die de bemiddelende en faciliterende rol van producent op zich nemen? Voor kunstenaar en kunstwerker die zich in allerlei bochten wringen om de spagaat te maken tussen de nodige ruimte voor artistieke ontwikkeling en het realiteit van de cijfers? Maar ook: wat betekent dit werk binnen de canon van de klassieke ‘management modellen’? En is de kennis en expertise die wij hier opbouwen misschien meer waard dan we denken in een wereld in transitie? 

We kijken op deze dag heel specifiek naar de werkcondities van de (flex)werkers achter de coulissen, met name de producenten, dramaturgen etc. Hoe kunnen we de cruciale positie van creative producers zichtbaarheid geven en duurzamer vormgeven? Kunnen we elkaar (nog) beter ondersteunen? Tools, expertise en good practices die we kunnen delen? En moeten wij hiervoor geen helder narratief opzetten naar beleidsmakers toe? 

Het symposium zal doorgaan bij wpZimmer op 19 maart 2021 vanaf 10u tot en met 18u.

(Illustratie door:  Borislava Willnevermadeit)

Project
WET KITCHEN – Een collectief  onderzoeksproject
WET KITCHEN – Een collectief onderzoeksproject

[Wet kitchenan unhygienic space to boost our collective immunity, a space to experience artistic energy and experiment togetherness. A place to exercise critical thinking and resilience.]

In de context van wpZimmer staat The Wet Kitchen voor collectief onderzoek met de trajectartiesten, het curatorenteam en het wpZimmer team.

Samen doen we onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om artiesten te ondersteunen en zoeken we naar nieuwe manieren om de visibiliteit van artiesten te versterken in tijden waar fysieke ontmoetingen en presentatievormen geen optie zijn. Daarnaast stellen we ons ook vragen rond samenzijn, het delen van processen,… Hoe doorbreken we het gevoel van isolement? Hoe kunnen we vooruit denken, en met onze tijd meegaan in plaats van ertegenin te gaan?

Dit collectief onderzoeksproces zal resulteren in twee presentatiemomenten.

29/05 – Presentatiemoment 1: Gosie Vervloessem en Maria Lucia Cruz Correia (The Detective Agency of Monsters)

30/05Presentatiemoment 2: Dan Mussett, Francesca Chiodi Latini, Katrien Oosterlinck en Fabrice Samyn

Binnenkort volgt er meer informatie!

Residency
New Collective Residency: Rooted Hauntology
FoAM – Zenne
New Collective Residency: Rooted Hauntology
De collectieve residentie Rooted Hauntology is deze week van start gegaan!

Ingrid Vranken wordt vergezeld door Mihaela Brebenel, Nahuel Cano, Mayfield Brooks, Rodrigo Batista, Mathieu Charles, Gosie Vervloessem and Rasa Alksnyte om onze wereld vol spoken te verkennen.

Door de nieuwe Covid19 maatregelen ziet de residentie er iets anders uit, maar gelukkig hebben de participanten een manier kunnen uitstippelen om alsnog (digitaal) verbonden te zijn, en collectief aan Rooted Hauntology te werken.

Speellijst

Maart

03/03
Gemeentelijke Basisschool De Toren ()
06/03
wpZimmer (Bar version!) (Antwerp)
20/03
KAAP - CANCELLED (Brugge)

Mei

03/05
Kunstencentrum Vooruit (Ghent)
11/05
PILAR (Brussel)
12/05
CC Berchem (Antwerpen)

Juni

01/06
De Grote Post i.s.m. VOLTA - DATES TO BE CONFIRMED (Oostende)
10/06
Oerol Festival (Terschelling)

Augustus

14/08
Far° Festival des Arts Vivants (Nyon )

Oktober

14/10
Arenberg (Antwerpen)

Februari

23/02
CC Dilbeek (Dilbeek)