Varinia Canto Vila
© Raymond Mallentjer

Varinia Canto Vila

Varinia Canto Vila volgde een dansopleiding aan de Universidad de Chile en later bij P.A.R.T.S.. Sindsdien woont ze in Brussel. Na haar studies werkte ze een hele tijd met Damaged Goods / Meg Stuart in het kader van Highway 101. Later volgden samenwerkingen met Lilia Mestre, Rachid Ouramdane, Charlotte Vanden Eynde, Christelle Fillot & Yukiko Shinozaki, en Collect-if, een project opgestart door Emil Hrvatin en Bojana Cvejic.

Samen met videokunstenaar Kurt d’Haeseleer maakte ze de live-installatie Another Dress Code. In 2006 was Varinia Canto Vila betrokken bij de creatie van Affected, de eerste avondvullende voorstelling van Claire Croizé. Later werkte ze samen met Andy Deneys bij de herneming van Mudar, en in 2007 was ze betrokken bij de creatie van or else nobody will know van Mette Edvardsen. In 2008 engageerde Varinia zich voor Angle, een productie van Kyung Ae en deed ze mee aan het culturele uitwisselingsproject Confusao Platform Exchange van Benjamin Vandewalle.

wpZimmer legde een langetermijntraject af met Varinia van 2006 tot 2011. In 2006 en 2007 kreeg ze tijd en ruimte om aan artistiek onderzoek te doen. Dit onderzoek moest op langere termijn leiden tot een eerste eigen solo-creatie. Een stap in die richting was haar deelname aan het Solo Performance Commissioning Project van Deborah Hay. In 2010 ging During Beginning Ending in première in het kader van Bouge B. in deSingel om vervolgens te toeren.