Olave Nduwanje
Mikael Owunna

Olave Nduwanje

BI, BE

De in Burundi geboren Olave Nduwanje (zij/haar) is een gepubliceerd auteur, rechtsgeleerde, pedagoog (anti-racisme, LGBTQI+ rechten, anti-kapitalisme, gehandicaptenrechten, anti-ecocide, etc.), curator en facilitator. Nduwanje heeft literaire bijdragen geleverd aan de volgende titels: Zwart-Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2018), De Goede Immigrant (2020) en Being Imposed Upon (2020). Sinds 2019 is ze gevestigd in Brussel.

Binnen haar praktijk is Olave actief als schrijver, moderator, curator en facilitator binnen gemeenschapsopbouwende processen en – soms – conflicten. Ze wordt gedreven door een nieuwsgierigheid en ambitie om deel te nemen aan – of liever gezegd, getuige te zijn van – multiplex vormen van bevrijdende, ontwrichtende en multidirectionele kennisproductie. Olave voelt zich aangetrokken tot de plaatsen, gemeenschappen, situaties en momenten waar de grenzen tussen leren en afleren, onderwijzen en afleren, weten en niet-weten vervagen en opnieuw begrensd worden; waar intuïtie en gevoel, twijfel en verwarring, durven vragen en durven antwoorden, gedijen en samensmelten tot nieuwe belichaamde kennis, theorie, praktijk en wijsheid.

Olave Nduwanje schrijft om te onderzoeken – en soms uit te dagen – wat ze denkt te weten. Ze faciliteert, modereert en houdt interviews om van anderen en hun gemeenschappen te leren. En ze programmeert/cureert, om bij te dragen aan haar uitgebreide leergemeenschappen.