Nikolas Lestaeghe
© Raisa Vandamme

Nikolas Lestaeghe

Nikolas Lestaeghe studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge en volgde daarna Dramatische Kunsten (regie) aan het Rits in Brussel. Naast kunstenaar is Nikolas ook mede-oprichter van het Brussels kunstenaarscollectief K.A.K (Koekelbergse Alliantie van Knutselaars), waar hij vooral zijn onderzoek voert. Ook bij Kunstenwerkplaats Pianofabriek voert hij vaak vooronderzoek voor producties.

Binnen zijn werk is Nikolas steeds op zoeknaar een manier om via zijn persoonlijke verhalen een universeel verhaal te vertellen. Meestal staat hij mee op de scène; zo probeert hij zijn universum kracht bij te zetten en eventuele acteurs mee te nemen in zijn verhaal.

Met ‘Manita’ stond Nikolas op Theater Aan Zee 2011 en Vama Veche 2011, met ‘De Republiek Der Dromen’ in ‘De Zomerbibliotheek’ van Comp. Marius op de Zomer van Antwerpen. Hij speelde bij 4Hoog, samen met Ilse De Koe, zijn voorstelling ‘HUT’, die door België en Nederland reisde, en werkte hij aan ‘De loopgravenoperette’, een stuk over de betekenis van WO I voor de mens vandaag, in het kader van ‘GoneWest, reflections on the Great War’.

Tijdens zijn residentie in wpZimmer analyseert Nikolas de architectuur van het café – een architectuur die gericht is op de consumptie van alcohol. Samen met het publiek wil hij de symbolen analyseren die herkend worden in een barsetting.