Nicolas Rombouts

Nicolas Rombouts

1977 BE

Nicolas Rombouts is naast componist en producer in de eerste plaats contrabassist. Sinds hij als autodidact in zijn tienerjaren de contrabas begon te bespelen, is het steeds zijn grote liefde gebleven. In 2001 begon hij aan de Jazzopleiding aan het Lemmensinsituut. Een studie die hij verderzette aan het Conservatorium van Antwerpen. In 2003 richtte Nicolas samen met Gregory Frateur de band Dez Mona op. Meer en meer zou hij zich daarbij toeleggen op het componeren van songs. 13 jaar lang zou hij dit doen, verspreid over 10 albums en een 100-tal concerten in binnen en buitenland. Daarnaast speelde hij als bassist bij groepen als BRZZVLL, Stanton, Guido Belcanto, alt-country-fenomeen Jim White en recentelijk Stef Kamil Carlens en Tom Lanoye.

Of hij nu werkt aan het opnemen van muziek van anderen, muziek componeert voor theater- en dansvoorstellingen, filmmuziek schrijft, steeds blijft Nicolas in zijn zijn muzikale ontwikkeling schilderen met klankkleuren (hoe abstract ze ook mogen zijn). Zijn muziek is erg beeldend en voor Nicolas zelf verwijst veel ervan naar steden en plekken die niet meer bestaan.

De laatste jaren verbreedt het experiment en de ontwikkeling van een eigen taal op de contrabas zich door het gebruik van meer effectenpedalen. Een onderzoek dat Nicolas probeert te voeren in experimentele projecten zoals het Wim de Busser quartet, de nieuwe groep met Bert Dockx of partner in crime Simon Lenski. Met Lenski bouwt Nicolas een duurzame samenwerking op waarbij het duo het performatieve gegeven dat bij louter muziek spelen kan gebeuren, verder onderzoekt.