Lize Pede
© Elies Van Renterghem

Lize Pede

1988 BE https://www.lizepede.be

Lize Pede is actrice, regisseur en beeldend kunstenaar. Ze heeft een masterdiploma Beeldende Kunst en Podiumkunsten van KASK/Kunstschool Gent.

Haar werk positioneert zich op de dunne lijn tussen beeldende kunst en theater. Het typeert zich als een hybride kunstvorm: een mix tussen het mobiele, het veranderlijke en het theatrale, zoals het zich in haar menselijke installaties of levende sculpturen verzamelt. Een sculptuur is een roerloos beeld in de ruimte, gevormd door het toevoegen en/of verwijderen van materie. Verder is een sculptuur, eenmaal gevormd, onveranderlijk – het is wat het is. Lize haar sculpturen daarentegen zijn veranderlijk in tijd en ruimte – door de waarneming van de toeschouwer en/of door de manipulatie van vertolkers en uitvoerders.

Elke persoon is ‘een levend lichaam en ziel’, een uniek materiaal – en Lize haar sculpturen, beelden en theaterbewegingen zijn dan ook steeds weer ‘een werk in (e)beweging’. Ze geeft het publiek de vrijheid om voor zichzelf te reflecteren en betekenis te geven aan de objecten of performers: wat het met hen persoonlijk doet, afgezien van de traditionele, beperkende, theatrale publieksopstelling. Het publiek kan zich bijvoorbeeld vrijelijk rond de scène bewegen, zodat het werk vanuit verschillende invalshoeken bekeken kan worden, afhankelijk van wat hen interesseert.

Zij geeft tijd aan de emotie, de humor, de verwondering en het speelse, om beelden voor zichzelf te laten spreken en vrij te laten interpreteren door de kijker.

Het is juist in tijden van overspanning dat Lize rust als doelwit ziet.