Jovial Mbenga
© Marianne Hommersom

Jovial Mbenga

BE

JOVIAL MBENGA is al tien jaar actief in het Belgische kunstenlandschap als acteur, schrijver en regisseur. Hij werkt zowel voor theater als film. Zijn Belgische parcours startte bij KVS, in het kader van de Belgisch-Congolese creatie A l’attente du livre d’or (2010, regie Johan de Hollander). Later volgde de monoloog Mon Noord (2013). Mbenga schreef de tekst en stond op scène, Nele Vereecken deed de regie. De voorstelling speelde in de Brusselse Matongé-wijk, in Antwerpen en op Theater aan Zee (Oostende). Dankzij dit project leerde Mbenga organisaties als KunstZ, Mestizo Art Festival en deBuren kennen. Kort daarop speelde hij in de kindervoorstelling Het vertrek van de mier (2014) van hetpaleis, Toneelhuis en KunstZ. In 2020 speelde hij bij Théâtre National in de voorstelling Le Présent qui Déborde van regisseur Christiane Jatahy.

Mbenga werkt samen met het RITCS. Hij maakte een collectieve voorstelling met de studenten drama, geregisseerd door Johan de Hollander, Geert Opsomer en Aurelie Di Marino, en gidst de studenten van het RITCS vaak door Matongé. Ook is hij geregeld te zien in hun eindwerken, zowel bij film als bij theater.

Mbenga hecht aan het idee dat theater best middenin de gemeenschap staat. Hij is heel actief in sociaal-artistieke milieus, waar hij met kwetsbare personen, mensen met een beperking en niet-professionele spelers werkt. Hij is onder meer actief bij Theater Tartaar, GC Everna en ENTER Festival. Door mensen die je normaal niet in het theater terugvindt een podium te geven, worden personen weerbaarder, versterkt het sociale weefsel en verschuift de canon die nog vaak eenzijdig bepaald wordt.

Mbenga speelde ook in verschillende films, waaronder De Kraak met Frank van Mechelen en Ghost Tropics van de jonge filmmaker Bas Devos.