Fabián Barba
© Bart Grietens

Fabián Barba

Fabián Barba werd geboren in Quito, Ecuador in 1982, waar hij dans en theater studeerde, en werkte als professioneel performer. Parallel met zijn artistieke vorming volgde Fabián een opleiding communicatie en literatuur. In 2004 ging hij naar Brussel en genoot hij een verdere dansopleiding aan P.A.R.T.S. Na het afronden van zijn opleiding vormde hij het collectief Busy Rocks.

Tijdens het derde jaar in Brussel realiseerde hij het eerste deel van zijn Mary Wigman-project, Shifting Landscape, een danscyclus bestaande uit zeven solo’s. Na de (re)constructie van drie van de solo’s tijdens zijn studie aan P.A.R.T.S. kwam Fabián in wpZimmer onder dak, waar hij in 2009 werkte aan de recreatie van de overige vier. De voorstelling kreeg de titel A Mary Wigman Dance Evening en ging in première in oktober 2009 tijdens Amperdans. Na de première nam Caravan Production de begeleiding van Fabián Barba en de spreiding van een A Mary Wigman Dance Evening over.

Vanwege zijn lopend onderzoek naar het nalatenschap van kolonialisme en dansgeschiedenis werd hij uitgenodigd om seminaries en workshops te geven in verschillende Europese landen, de Verenigde Staten, Brazilië, Chili en Ecuador. De artikels die hij schreef werden onder andere gepubliceerd in Dance Research Journal, NDD l’actualité en danse, Etcetera, Documenta, Handbook of Danced Reenactment (Oxford University Press, 2017) en Transmissions in Dance (werktitel) (Palgrave Macmillan, 2017).