Elpida Orfanidou
Elpida Orfanidou

Elpida Orfanidou

1981 D, GR

Elpida Orfanidou (1981, Berlijn) is een Griekse choreografe en performer die tussen Berlijn en Athene woont. Ze studeerde eerst dans in Athene, parallel aan haar diploma Piano en Farmacologie, en vervolgde haar dansstudies in Arnhem, Montpellier en Londen. Voor haar studies in het buitenland ontving ze de Griekse Staatsbeurs. In 2009 was ze de Griekse ontvanger van de DanceWeb beurs bij ImPulsTanz in Wenen.

Naast haar solo-werken, creëert ze ook in samenwerking met andere kunstenaars zoals met Hermann Heisig voor het duet UNITED STATES, Juan Perno voor het project ELPID’ARC, Alma Toaspern voor het duet ZEITFISCHEN. Haar werk werd gepresenteerd in kaders en op plaatsen over de hele wereld zoals Tanz im August, HAU Theatre, Sophiensaele, Athens Festival, Onassis Cultural Center Athens, Tanzquartier Wien, Teatar i TD Zagreb, La Casa Encendida Madrid en Supercell Festival Brisbane.

Als performer heeft Elpida o.a. gewerkt met Fabrice Mazliah, Daniel Wittkopp, Pieter Ampe, Meg Stuart, Tim Etchells, Vlatka Horvat en Gui Garrido. Als artistiek medewerkster heeft ze samengewerkt met Ioannis Mandafounis & May Zarhy. In 2014 ging ze een samenwerking aan met Simone Truong en een groep van vier vrouwelijke choreografen – Anna Massoni, Adina Secretan, Eilit Marom – voor het collectieve project (TO) COME AND SEE dat in 2016 in première ging in Gessnerallee en toerde in Zwitserland, Frankrijk, Australië, Israël en Nederland.

In 2017 creëerde Elpida het project PHARMACIST or BALLOONIST, een dans- en kruidenlaboratorium waar ze een aantal gastkunstenaars uitnodigde om zich op uiteenlopende manieren in te zetten. Het project werd ondersteund door Hauptstadtkulturfonds en Onassis Cultural Center Athens. In 2019 met het Recherchestipendium van de Berlijnse Senat, breidde PoB uit naar een breder onderzoek naar de ontmoeting van performance kunst met de tradities van kruidengenezing in Mexico. Op dit moment doet Elpida onderzoek op het snijvlak van etnografie, traditionele zang en somatica.