Edurne Rubio

Edurne Rubio

1974 SP http://www.edurnerubio.org

Edurne is een beeldende kunstenaar uit Brussel. Haar praktijk houdt het midden tussen verschillende contexten en formats: performances, films en geluidsprojecten. Edurne creëert situaties waarin de spanning wordt opgebouwd tussen wat we zien en wat we horen, tussen het heden, het geheugen en de verbeelding.

Zoals een antropologische methodologie gebruikt Edurne interviews als primaire werkmethode. Ze verzamelt individuele verhalen om een collectief verhaal op te bouwen. Op die manier stelt ze elke lineaire lezing van de geschiedenis in vraag door een subjectieve lezing aan te bieden die constant in verandering is en afhankelijk is van affecties.

Enkele van haar belangrijkste werken in de afgelopen jaren:

  • LIGHT YEARS AWAy (2016) is een theatervoorstelling geproduceerd door Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Brussel. Ze was te zien in verschillende theaters en festivals in Europa: Beursschouwbourg (BE); Noorderzon Festival, Groningen; Chantiers d’Europe, Theatre de la Ville, (FR); Festival Belluard en Far Festival (CH); Be Festival (EN), Festival Temporada Alta (PE) en vele andere.
  • OJO GUAREÑA (2018) een film geproduceerd door Argos Centrum voor Kunst en Media. Hij maakte deel uit van de officiële selectie van verschillende documentairefestivals: DOK Leipzig (DE), Punto de Vista – Publieksprijs (ES), DocumentaMadrid (ES), Millennium Doc Against Gravity (PL), Docs Barcelona (ES), FIDBA Buenos Aires (AR), Archaeology Film Festival Belgrado (SB)…
  • De locatiegebonden LA RONDA (2018), een voorstelling, en DESDE . CONDE DUQUE (2019), een audiogids, zijn twee stukken in opdracht van het Cultureel Centrum Conde Duque, Madrid (ES).
  • In 2020 realiseert Edurne Rubio: TIJD GATEN, een interventie in het gebouw van GC Elzenhof, geselecteerd door Kunstintegratie VGC en een nieuw in situ project in opdracht van de kunstbiënnale van São Paulo.