Daniel Hellmann

Daniel Hellmann

Daniel Hellmann is een dans- en theatermaker, zanger en performer. Hij is gevestigd in zijn geboortestad Zürich, evenals in Berlijn. Hij studeerde filosofie, klassieke zang en theater/performance in Zürich, Lausanne en Bern. Na deel te hebben genomen aan verschillende operaproducties in Zwitserland, België en Duitsland, richtte hij in 2012 3art3 Company op om stukken te realiseren die muziek, dans en theater verenigen. De eerste 3art3 voorstelling – Project K. – was een samenwerking met choreograaf Quan Bui Ngoc en won de prijs Swiss Author Society en ontving daarvoor de culturele prijs van de stad Zürich.

Sinds 2014 creëerde hij Untold met 3art3 en als coproductie met Les Ballets C de la B, met Matterhorn Produktionen het muziektheaterstuk Nach Lampedusa – Wandererfantasien over het Zwitserse asielsysteem en de interactieve uitvoeringen Full Service en THE_SPACE_BETWEEN. Hellmanns solo-optreden Traumboy over mannelijk prostitutie ging in 2015 in première in een coproductie met Gessnerallee Zürich en Festspiele Zürich en werd uitgenodigd voor the Swiss Selection in Avignon in 2016. Het werk van Daniel Hellmann werd getoond op festival en in theater in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Italië, VK, Spanje en de VS. Zijn nieuwste werk Requiem for a piece of meat (2017), een muziek-dansvoorstelling over onze tegenstrijdige relaties met dieren, vlees en dood, heeft de Juniors Johnson Dansprijs ontvangen en is geselecteerd voor de Zwitserse Dag van de Dans 2019.

Sinds 2018 is Hellmann curator van de podiumkunsten voor het festival voor gender en seksualiteit LA FÊTE DU SLIP in Lausanne.