PROJECT

YU

YU is een “expanded performance” (uitgebreid optreden) over onderzoek naar organische wijsheid via gefasci(a)neerde aandacht in een viscerale tuin.

Dit onderzoek gaat niet zozeer over de essentie van viscerale organen, dan wel over de complexe correlaties van organen en het leven. Organische wijsheid gaat over het gevoel van leven met verwijzing naar het bestaan van viscerale organen. Naarmate gefasci(a)neerde aandacht het bewustzijn uitbreidt naar de ambiguïteit tussen het inwendige en het uitwendige, het zichtbare en het onzichtbare, het materiële (vlezige) en het immateriële (energetische) ontdekt de uitvoerder manieren om het lichaam te voelen, te ontroeren en te bewegen met deze archaïsche, organische en spontane wijsheid die de viscerale organen altijd bieden aan het leven.

Dit werk is een poging om op een provocatieve en productieve manier te denken over lichaam en leven; de elektromagnetische sferen waar alle harten/ingewanden/magen mee resoneren, die beroeren – betekenis, werkelijkheid en leven. Stilte en duisternis verwelkomen de ongeziene en onhoorbare aanwezigheid diep binnen in het lichaam. Met/in de stilte van de gespierde grond is het misschien tijd voor de organen om te dansen, de wereld dooreen te schudden en te laten beven!

*Organische wijsheid is een conceptuele kijk van de kunstenaar op de archaïsche, organische en spontane wijsheid die de viscerale organen het leven constant bieden. “Expanded perfomance” is een concept dat door de kunstenaar wordt aangereikt om het samenspel te benadrukken tussen performance, cinema en tekenfilm in een dialoog met “expanded cinema” (uitgebreide cinema). Gefasci(a)neerde aandacht wordt ontdekt door de samenstelling van de woorden ‘fascia’ (anatomisch in het Latijn) en “gefascineerd’. Dit concept gaat over het bewustzijn van het lichaam ten aanzien van de tijdelijkheden, ruimtelijkheden en lichamelijkheden.

Gizem Aksu

1987 TR
Gizem Aksu studeerde Politieke wetenschappen & Internationale relaties aan de Bogazici University en Hedendaagse dans aan de Mimar Sinan Fine Arts University. Ze volgt momenteel een postgraduaat dans en geeft seminaries over repertoire. Haar artikels en interviews werden gepubliceerd in tal van vakbladen op het internet. Als danseres werkte ze met onder meer Aakash Odedra, Ann Van den Broek, Aydın Teker, Brooke O’ Harra, Malin Arnell, Marc Vanruxt, Sharon Hayes, Tijen Lawton en Tuğçe Tuna. Guro Leppord portretteerde haar als danseres in The Second Sex en ze werd door Cengiz Tanç uitgenodigd voor SPARK Snapshots van de kunstscène van Istanboel. Ze speelde ook in Belonging van Serkan Ertekin. Ze werd uitgenodigd door Transcultures/Park in Progress Residency in Bergen om (e)scape! te creëren. En ze trad op in Bergen tijdens de Nuit Européenne de la Jeune Création. De workshop-versie werd gerealiseerd in Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015. In de zomer van 2015 nam Aksu deel aan het ImPulsTanz International Dance Festival met de steun van WEB. Onlangs werkte ze samen met Aydın Teker voor Hallo! en met Aakash Odedra Company.

Credits

Concept, regie & uitvoering: Gizem AksuAdvies scenografie: Meryem BayramLichtontwerp: Utku KaraProductie: Platform 0090Met de steun van: APAP, Ciplak Ayaklar Studio