Yellow Alert (working title)

PROJECT

Yellow Alert (working title)

‘Ik zou graag willen dat dit verhaal over haar in zekere zin de woning is waar ze zich veilig voelt.’ uit Strijd en metamorfose van een vrouw

~ Édouard Louis

Yuang Yaprom is een Thaise vrouw die midden jaren ‘90 met haar witte man in een Vlaams dorp terecht kwam waar ze zich niet thuis en niet welkom voelde. Na twee jaar van eenzaamheid en uitsluiting, vooral binnen het huwelijk, besloot ze om terug te gaan naar haar thuisland en alles in België achter te laten. Ook haar eenjarig zoontje. Sindsdien werd haar bestaan, alsook een aanzienlijk deel van de identiteit van haar zoon, ontkend. In de jaren die volgden, hadden moeder en zoon amper nog contact met elkaar.

Nu, 25 jaar later en geïnspireerd door de Vietnamees-Amerikaanse schrijver Ocean Vuong, probeert Kenneth Cardon zijn stemloze Thaise moeder via een liefdesbrief te bereiken. Aan de hand van de weinige herinneringen, foto’s en videobeelden reconstrueert hij haar verhaal om op die manier dichter bij haar en het onbekende deel van zichzelf te komen.

In ‘Yellow Alert’ snijdt Kenneth thema’s als ‘identiteit’, ‘onderdrukking’, ‘taal- en cultuurverschillen’, ‘racistisch en homofoob geweld’, ‘queerness’ en de ‘moeder-zoonrelatie’ aan om een persoonlijk coming-of-age verhaal te vertellen, maar ook om een aanklacht te vormen tegen de witte, heteronormatieve wereld waarin zowel zijn moeder als hij moeten trachten te overleven.

Kenneth Cardon

1996 BE
"Kenneth Cardon (hij/hem) is theatermaker, acteur, queer en in 2019 afgestudeerd aan het conservatorium van Antwerpen. Als acteur speelde hij mee in theaterproducties van Anne-Laure Vandeputte, Holland Opera, Theater Zuidpool, de Roovers, collectief herman en Veroline Vanderbeek. Hij doet af en toe tv- en filmwerk. Zo was hij te zien in Studio Tarara, Callboys 2 en Kom hier dat ik u kus.