TOPOS 4: The Sci-Fi of the Body
Alípio Padilha

PROJECT

TOPOS 4: The Sci-Fi of the Body

Met TOPOS geeft wpZimmer vorm aan een collectieve residentie waarbij verschillende kunstenaars worden uitgenodigd om samen te komen rond een thema. Voor deze vierde editie zetten 5 kunstenaars – elk in hun eigen praktijk – zich op verschillende manieren in om na te denken over het meer-dan-menselijke. Hun vragen brengen hen altijd terug naar het lichaam: Wat bedoelen, voelen en denken we als we het over ons lichaam hebben?

TOPOS 4 stelt het lichaam voor als inherent Sci-Fi, een verstrengeling van micro- en macro-entiteiten en performativiteiten die worden beschouwd als ‘natuurlijk’ en ‘kunstmatig’, ‘menselijk’ en ‘niet-menselijk’, ‘organisch’ en ‘synthetisch’, ‘analoog’ en ‘virtueel’. Deze collectieve residentie wil een kleine groep mensen samenbrengen om te werken rond het waarnemen van het lichaam als een veelheid. Het gaat erom de rol van het lichaam in het creëren van affiniteit door verschil in vraag te stellen. Hoe kunnen we desidentificatie beoefenen door het lichaam centraal te stellen?

Gosie Vervloessem

1973 BE
Gosie Vervloessem woont en werkt in Brussel. Ze studeerde pedagogische wetenschappen aan de KULeuven, audiovisuele kunsten aan Sint Lukas Brussel en Advanced Performance and Scenography Study aan a.pass.

Antye Guenther

Antye Guenther is beeldend kunstenaar en onderzoeker, geboren en getogen in Oost-Duitsland. Vanuit haar achtergrond in geneeskunde, fotografie en het leger, en sterk beïnvloed door feministische sciencefiction, draait haar artistieke praktijk rond thema's als (niet)biologische intelligentie en supercomputing, computer-brein-analogieën en fictionaliteit van de wetenschap, denktankideologieën en lichaamsperceptie in technokapitalistische samenlevingen.

Peggy Pierrot

Peggy Pierrot is een intellectueel werker, docent en onafhankelijk onderzoeker (over software, menswetenschappen en populaire culturen), schrijfster, radiopresentatrice en woont in Brussel, België. Ze doceert mediatheorie en speculatieve fictie aan ERG.

ooooo

BE
ooooo is een transuniversele constellatie die projecten initieert, bemiddelt en faciliteert, samenstelt en overneemt, en aanzet tot reflecteren, nadenken en handelen over relevante maatschappelijke vraagstukken.  Hun 'open' netwerk is de basis voor [intra-acties] en voor het inspireren van participatieve processen, wederzijds leren en collectieve emancipatie.

Isabel Burr Raty

Isabel Burr Raty is een performance- en installatiekunstenaar, docent, sporadisch curator en seksueel Kung Fu-coach, met een activistische achtergrond als filmmaker bij de Rapa Nui en de Mapuche in Chili. In alle takken van haar werk is ze geïnteresseerd in de kieren tussen het organische en het synthetische, tussen de niet-gelicentieerde kennis van minderheidsgroepen en de officiële feiten.

Olave Nduwanje

BI, BE
De in Burundi geboren Olave Nduwanje (zij/haar) is een gepubliceerd auteur, rechtsgeleerde, pedagoog (anti-racisme, LGBTQI+ rechten, anti-kapitalisme, gehandicaptenrechten, anti-ecocide, etc.), curator en facilitator. Nduwanje heeft literaire bijdragen geleverd aan de volgende titels: Zwart-Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2018), De Goede Immigrant (2020) en Being Imposed Upon (2020). Sinds 2019 is ze gevestigd in Brussel.