The Workshop
© Bram Goots

PROJECT

The Workshop

Tuur Marinus werkt van 22 september tot en met 5 oktober met zijn team aan The Workshop. Lichamen worden op de meest bevreemdende manieren ‘gebruikt’ en ‘getest’. Ze lijken dienst te doen als werktuigen: dansers worden rond geduwd als grasmachines of bediend als hefbomen. Daar al deze handelingen enorme spierkracht en coördinatie vereisen, wordt het ook duidelijk dat de gemanipuleerde dansers geen willoze subjecten vormen, maar dat ze zich om ongrijpbare redenen schikken in hun nieuwe rol als grasmaaier: een soort dansante versie van Chaplin’s Modern Times.

De lichamen in dit laboratorium zijn niet klinisch of steriel, maar produceren bij excessieve frictie met de vloer klanken en bewegingen die veel weghebben van Michael Jacksons bewegingsrepertoire. In dit bizarre samengaan van manipulatie en participatie tonen intense fysieke interacties in beklijvende en hilarische groepsbeelden nieuwe visies op concepten als samenhorigheid en individualiteit.

Tuur Marinus

1981 BE
Met Tuur Marinus is wpZimmer een administratief traject gestart, gericht op het opzetten van een onafhankelijke organisatie. wpZimmer zorgt ook voor de spreiding voor de performatieve installatie Still Animals.

Tuur Marinus studeerde beeldende kunst aan de Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen) voordat hij begon als danser en choreograaf bij P.A.R.T.S. (2004-2008). Na zijn afstuderen creëerde hij de dansvoorstelling Dominos and Butterflies, met het in Brussel gevestigde danscollectief Busy Rocks. Deze voorstelling werd gespeeld in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Sindsdien heeft hij Studium (2010), Still Animals (2012), 3on3 (2014), Cyclop Project (2014) en The Workshop (2014) gemaakt. Tuur Marinus werkte ook als danser voor o.a. Vincent Dunoyer, Rosas, Zita Swoon, Theater Zuidpool en They Are Here.

De dansvoorstelling Still Animals werd later herwerkt tot een visuele installatie, die in de zomer van 2014 overal in de stad Antwerpen werd getoond.

Van 2018-2021 hebben Tuur en zijn broer Flup Marinus hun atelier in een van de gerestaureerde opslagplaatsen van wpZimmer. Daarin maken ze samen nieuw werk.

Credits

Choreography: Tuur MarinusMet en door: Mohamed Boujara, Marisa Cabal, Flup Marinus, Pol Van den Broek, Inez Verhille en Wannes LabathDramaturgie: Marnix RummensProductie: STUK