The Red Queen
© Danny Willems

PROJECT

The Red Queen

Twee soorten die co-evolueren, zullen oscilleren in een machtsstrijd door elkaar voortdurend aan te porren om zich aan te passen aan een verschuiving van de status quo. Na een verloop van tijd kan het lijken alsof niets veranderd is, ze blijven gelijk. Enorme hoeveelheden van hulpbronnen worden echter aangewend om nieuwe kenmerken te ontwikkelen zodat geen van beiden in staat is om stil te blijven in angst om uit te sterven. Deze evolutionaire ‘wapenwedloop’ wordt ook buiten het natuurlijke rijk opgemerkt.

Evolutie door natuurlijk of seksuele selectie heeft geleid tot een ongelofelijke reeks of variatie van leven. Al het leven tot het uiterste drijven, inclusief de mens. Hoe kunnen we eraan ontsnappen? Wat kunnen we ervan leren? Wij zijn effectief uit de voedselketen gestapt. Kunnen we er ons gewoon uit verwijderen? Of zijn we gedoemd om het slachtoffer te worden van dit hardnekkig fenomeen?

Luke Jessop

Luke is artistiek directeur en oprichter van Ion Tribe. Een danstheatergezelschap met een sterke focus op het verbeteren van de wetenschappelijke geletterdheid van het grote publiek door middel van danstheaterproducties, workshops en festivals. Onder Ion Tribe heeft Luke een solowerk gecreëerd - 'Letter to my Newborn Child' en werkt hij momenteel aan een duet dat in 2019 in première gaat, 'The Red Queen'. Luke trainde in het Verenigd Koninkrijk aan de universiteit van Bedfordshire en ging vervolgens werken met de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde compagnie 2Faced Dance, voor de Triple bill 'In The Dust' en vervolgens met Southpaw Dance Company voor het stuk 'Carousel'. In 2012 verhuisde Luke naar Brussel om er samen met Ultima Vez / Wim Vandekeybus te werken; hij performde er in werken als 'booty Looting', 'Talk to the Demon', 'Spiritual Unity', 'FEAR NOT' en 'Inception of Wishing and Wanting' (Revival). Luke doceert veel op festivals en scholen in heel Europa met zijn eigen mix van acrobatische dans - Riding The Curve. Daarnaast krijgt hij ook vaak de opdracht om stukken te creëren voor verschillende scholen en instellingen.

Credits

Dans en choreografie: Luke Jessop en Anna Karenina LambrechtsProductie: Ion Tribe