The Oceanographies Institute (TOI)

PROJECT

The Oceanographies Institute (TOI)

The Oceanographies Institute (TOI) bestudeert de verwantschap tussen de mens en de oceaan. Het richt zich op de relaties tussen deze twee waterlichamen, en op de affecten en sensaties die gepaard gaan met hun ontmoetingen. TOI is een instituut in wording. Het bestudeert aandachtig de manier van zijn van de oceaan en laat deze de leidraad zijn voor zijn instituut in wording.
TOI onderzoekt daarom de relatie van handen tot modder, oren tot de brekende golven, voeten tot het gevoel van zinken, in plaats van de oceaan “op zich”, als was die verstoken van menselijke aanwezigheid. Het instituut verzamelt, analyseert en speelt de persoonlijke verhalen van mensen over hun ontmoetingen met de oceaan opnieuw af.

TOI gebruikt microfoons, luidsprekers en het geluid van de stem, of het geluid van voorwerpen – bijvoorbeeld een potlood dat het teken van oneindigheid tekent – als middel om de oceaan op te roepen, door hem als bij toverslag te laten verschijnen, door de omstandigheden waarin hij werd aangetroffen te herscheppen.
Tijdens wpZimmer zal TOI de balans opmaken van haar activiteiten van het afgelopen jaar, werken aan haar website en podcastformats en haar wensen en doelstellingen voor de komende jaren bepalen!

Marialena Marouda

BE, D
Marialena Marouda is een theatermaakster gevestigd in Brussel en Frankfurt am Main. Ze studeerde filosofie en beeldende kunst aan Columbia University in New York en vervolgde haar studie aan het Instituut voor Toegepaste Theaterstudies aan de Universiteit van Giessen.

Charlie Usher

1987 BE, UK
Charlie Usher (1987, UK) is een in Brussel gevestigde componist die werkt met long duration, schrijft voor live instrumenten, veldopnames, statische en roterende luidsprekerinstallaties. Hij is de oprichter en voormalig directeur van Dedans / dehors / inside out, een regelmatige reeks experimentele muziek in Parijs.

Elpida Orfanidou

1981 D, GR
Elpida Orfanidou (1981, Berlijn) is een Griekse choreografe en performer die tussen Berlijn en Athene woont. Ze studeerde eerst dans in Athene, parallel aan haar diploma Piano en Farmacologie, en vervolgde haar dansstudies in Arnhem, Montpellier en Londen. Voor haar studies in het buitenland ontving ze de Griekse Staatsbeurs. In 2009 was ze de Griekse ontvanger van de DanceWeb beurs bij ImPulsTanz in Wenen.

Credits

Artistiek coördinator: Marialena MaroudaArtistieke Collaborateurs: Elpida Orfanidou & Charlie UsherOutside eye and ear (inside mouth): Marcus BergnerTechnische begeleiding: Noé VoisardWorkshop & Voice Coaching: Johanna PeineProductie: Hiros vzwWebsite & Graphic Design: Open Source Publishing (OSP)Co-productie: Kaap, WAB 2020, C-Takt (2020) In 2020-21 wordt TOI gesteund door de ontwikkelingsbeurs van de Vlaamse Gemeenschap Met dank aan: Q-O2, KAAP, Gosie Vervloessem en alle TOI’s interlocutors tot op heden: T. v. A., C.B., P.v.C., A.C., N.F., T.G., C.G., H.G., L.J., P.H., F.M., L.M., E.R.B., T.V., W.V., G.V.