The Lover

PROJECT

The Lover

Van 9 tot 15 februari 2015 wordt onze studio bewoond door de IJslandse Bára Sigfúsdóttir. Zij zal er werken aan haar nieuwe voorstelling The Lover, die in maart in première gaat in de Brusselse Beursschouwburg.

The Lover is een poëtische performance over de complexe verhouding tussen mens en natuur. In een beroofd en verlaten landschap doolt een eenzaam persoon. Haar kwetsbare lichaam wordt gedreven door een overlevingsinstinct en nieuwsgierigheid naar de transformerende omgeving. The Lover is een reflectie op onze westerse beschaving, waarin een schijnbaar autonoom functionerende en artificiële economie onze levensstandaard bepaalt en waarin de kloof tussen mens en natuur steeds groter wordt. Het dansende lichaam van Bára Sigfúsdóttir komt samen met de fotografie en installatie van de Franse beeldend kunstenares Noémie Goudal. Goudals werk vermengt illusie, scenografie en fotografie tot surreële poëtische landschappen.

Sigfúsdóttirs affiniteit met de natuur vindt zijn oorsprong in haar IJslandse jeugd. Grootgebracht volgens een eenvoudige, haast primitieve levensstijl die haaks staat op de export van natuurlijke rijkdommen is zij begaan met de (ongekende) gevolgen van commerciële exploitatie ten bate van economische kortetermijndoeleinden. The Lover toont een personage dat terugvalt op een basale en bijna instinctieve levenswijze nadat de natuur tot de laatste vezel werd geconsumeerd.

Data
20/03/2015, TAKT festival (Neerpelt) – avant-première
27 & 28/03/2015, Beursschouwburg (Brussel) – première 

11/04/2015, CC De Spil & CC Kortrijk (Roeselare)
25 & 26/11/2015, Vooruit (Gent)
4/02/2016, de Warande (Turnhout)

Bára Sigfúsdóttir

Bára Sigfúsdóttir woont en werkt in Brussel. Zij studeerde hedendaagse dans aan de IJslandse academie voor de Kunsten, aan de Hogeschool voor Kunsten in Amsterdam en aan P.A.R.T.S. in Brussel. Aan P.A.R.T.S. maakte Sigfúsdóttir het korte werk You Know, dat zij in de Beursschouwburg danste. Het was het startpunt van haar jonge carrière als choreografe naast het performen in het werk van makers zoals Miet Warlop of Iris Bouche. In 2012 maakte Sigfúsdóttir haar debuutsolo On the other side of a sand dune, waarmee ze momenteel in binnen- en buitenland toert. Voor deze tweede voorstelling, waarmee zij zich profileert als choreografe, kiest Sigfúsdóttir opnieuw voor een solowerk. Bára Sigfúsdóttir’s werk staat in essentie erg dicht bij haar persoonlijkheid. De IJslandse culturele achtergrond en haar eigen levenservaringen dragen de kiem van haar creaties, waarna Sigfúsdóttir deze persoonlijke elementen in een universele context plaatst. De jonge choreografe is geïnteresseerd in mensen, hun bestaan, gedrag en handelingen en wil daaraan refereren in haar choreografie. Tevens onderzoekt ze hoe eenzelfde beweging nieuwe associaties en intenties kan krijgen door er in herhaling kleine veranderingen aan te brengen.

Credits

concept, choreografie & dans: Bára SigfúsdóttirConcept & scenografie: Noémie GoudalScenografie: Noémie Goudal with 88888Soundscape: BorkoLichtontwerp: Kris Van OudenhoveProductie: Curtain Call ProductionsCoproductie: Workspace Brussels, TAKT Dommelhof, Vooruit (in the frame of the European Network Departures and Arrivals, co-funded by the Creative Europe Program of the European Union)Met de steun van: wpZimmer, Dansens Hus (Stockholm), de Warande (Turnhout), De Werf (Brugge), CAMPO (Ghent) & Bora Bora (Aarhus)Met financiële steun van:: the Flemish Community, the Flemish Community Commission & the French Embassy in Belgium (Service de Coopération et d'Action Culturelle / SCAC)