The Dionysian Portal: Een Theaterfestival

PROJECT

The Dionysian Portal: Een Theaterfestival

Na een symposion gedrenkt in wijn met een ludiek discours over liefde en vriendschap, en na het Bacchanaal ritueel in het bos, gepokt en gemazeld door mycelium wijsheid, dat de relaties tussen mens en natuur diffuus maakt, zijn we klaar om een derde format te verkennen om het Dionysisch Portaal te openen: een TheaterFestival – Intoxicatie en Katharsis door Drama alleen…

Welk potentieel ligt besloten in de technologie van het oude Griekse drama?
Hoe kan een ecologie van voorouderlijke verhalen de hedendaagse mythes over gender aan het “einde van de wereld” nieuw leven inblazen?

In deze meeslepende verkenning worden we toegewijden van Dionysus. We worden verliefd op een inspirerende energie, gehuld in mysterie en een syncratische kosmologie. We bidden elke dag. Ons artistiek gebaar voor deze tijd komt voort uit dit “insidersperspectief”, of “kritische nabijheid” zo u wilt, dat ons opnieuw verbindt met de wortels van wie we denken te zijn als westerse podiumkunstenaars.

“The age of socratic man is past: crown yourselves with ivy, grasp the thyrsus and do not be amazed if tigers and panthers lie down fawning at your feet.” (Nietzsche, The Birth of Tragedy). 

Irina Lavrinovic en Asher Lev

BE
Irina Lavrinovic en Asher Lev werken samen binnen dans, drama, choreografie en beeldende kunst en leven en treden samen op in hun gezamenlijk gecreëerde performance werken. Hun laatste stuk, Ms. 5G & The Respiratory Machine, ging tijdens de eerste lockdown in België in première(mei 2020). Hun trancemethoden lossen het sociale en het culturele op in een materiële vloeibaarheid die de toeschouwer dichter bij de huid der dingen brengt, waar de lege ruimte tussen atoomdeeltjes geest resoneert.

Robert Steijn

NL, MX
Performer, dramaturg, theatermaker Robert Steijn begon samen met de Mexicaanse choreograaf Ricardo Rubio the school of tender thinking/loverhood, waarbij spiritualiteit, kunst en helende praktijken worden gecombineerd. Hun laatste project heet "Tunes for the Living" (Mexico city, 2022). Robert beschouwt zichzelf als een slangendanser, aangezien hij ingewijd is in de energie van de Oxumare (Sao Paolo, Umbanda). Zijn laatste danssolo heet "Esoteric dancing" (Wenen, 2021).