PROJECT

The Common People

THE COMMON PEOPLE is een sociaal experiment, een installatie en een voorstelling ineen. Met veertig inwoners van de stad werken Jan Martens en Lukas Dhont aan een reeks duetten en een installatie waarmee ze, in tijden van toenemende digitalisering, het theater heropeisen als een plek van ontmoeting van mens tot mens.

In onze maatschappij wordt de behoefte tot verbondenheid steeds belangrijker: hoe meer mensen je kent, in hoe meer netwerken je zit, hoe meer likes je krijgt, hoe beter. Smartphones en sociale netwerksites brengen ons in verbinding, maar werken individualiteit en eenzaamheid ook in de hand: we zijn niet langer verbonden met elkaar maar met een scherm. THE COMMON PEOPLE verschijnt als een sober antidotum tegen de toenemende digitalisering van ons sociaal contact. Overal waar het project plaatsvindt worden veertig stedelingen bij elkaar gebracht, goed voor een reeks van twintig blind dates op scène. De ontmoetingen zijn humaan, intens en intiem, en staan in contrast met de bijhorende installatie waar de digitale identiteit van de deelnemers letterlijk on display wordt gezet.

Toonmoment in wpZimmer – 23 april (Dag van de Dans 2016) – work in progress

Jan Martens

Jan Martens studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Sinds 2010 maakt hij zijn eigen choreografisch werk dat door de jaren heen met steeds groter wordende regelmaat voor nationaal en internationaal publiek gespeeld wordt.

Het werk van Jan Martens wordt gevoed door de overtuiging dat elk lichaam kan communiceren, dat elk lichaam iets te vertellen heeft. Die directe communicatie vertaalt zich in transparante vormen. Zijn werk is een vrijplaats waarin de notie van tijd opnieuw voelbaar wordt en waar er ruimte is voor zowel observatie, emotie als reflectie. Om dat te bereiken creëert hij niet zozeer een eigen bewegingstaal maar vormt en hergebruikt hij bestaande idiomen in een andere samenhang zodat nieuwe ideeën tevoorschijn komen. In elk nieuw werk tracht hij de relatie tussen publiek en performer te hertekenen.

Credits

Door: Jan Martens en Lukas DhontMet: 40 inwoners van de stadArtistiek team: anna Soentjens, Joris van Oosterwijk, Steven Michel, Kimmy Ligtvoet, Laura Vanborm, Sebastiaan Eggermont, Brian Windelinckx, Rudi Meulemans en Louis RichardLichtontwerp: Jan FedingerTechniek: Michel SpangProductie: GRIPCoproductie: tanzhaus nrw, SPRING performing arts festival, ICKamsterdam (in kader van de Nieuwe Makers Regeling), Wiener Festwochen, CDCN Le GymnaseMet de steun van : CAMPO, STUK, deSingel internationale kunstcampus, vaba lava & r.a.a.a.m. & mousonturm, wpZimmerMet de financiële steun van: de Vlaamse overheid, Fonds Podiumkunsten en de stad Antwerpen