Tactile Quartet(s)
© Arber Sefa

PROJECT

Tactile Quartet(s)

In Tactile Quartet(s) bouwt Vera Tussing voort op haar vorige choreografische expedities waarin ze de zintuigen van het publiek activeert. Deze keer nodigt Tussing het strijkkwartet Quatuor MP4 samen met vier dansers uit op scène voor een speels ontmoeting tussen beweging en geluid. Wat gebeurt er wanneer we de bewegingen van een strijkkwartet serieus nemen als een choreografie en meedansen?

Vier muzikanten spelen passages uit diverse kwartetten, gaande van Franz Schubert, Anton Dvorak, Florence Price tot hedendaagse werken van Georg Friedrich Haas en Caroline Shaw. Op het moment dat de muzikanten zich aan één-op-één aanrakingen met het publiek overgeven, creëren ze een fysiek tegenspel. Alles vloeit voort uit aanraking – een strijkstok op een snaar, een arm op een schouder, een akoestische ervaring op je huid. De dansers bemiddelen de ontmoeting tussen muzikaliteit en tastzin door een choreografie die heen en weer slingert tussen het voelen, het zien en het gehoor. Op het punt waar de banen van dans en muziek elkaar kruisen, wordt het publiek uitgenodigd om binnen te treden in het caleidoscopische thema en gevraagd om een hand – of arm te geven.

Première: 19 en 20 oktober 2019 in Kaaitheater, Brussel

Vera Tussing

1982 DE, BE
Vera Tussing studeerde af aan de London Contemporary Dance School en werkte de afgelopen 10 jaar als danser, maker en regisseur in België, het Verenigd Koninkrijk, Canada en doorheen Europa. In 2011 ging Trilogy in premiere, een samenwerking met Albert Quesada, waarna ze zich zette aan haar eigen producties You Ain't Heard Nothing Yet (2012), T-Dance (2014) en de beweging-geluidsintstallatie Sound Bed. De voorstelling The Palm of Your Hand creëerde Tussing in 2015 en Mazing zag het licht in 2016. In 2017 presenteerde ze een herwerking voor blinden of slechtzienden van The Palm of Your Hand in CND Paris. Deze voorstelling is deel van The Humane Body Project met ImPulsTanz (Wenen), Kaaitheater (Brussel) en The Place (London) als partners. Both, Two een duet met Esse Vanderbruggen ging in première in Kaaistudio's in 2018.

Credits

Creatie en regie: Vera TussingCo-creatie en dans: Zoltan Vakulya, Yoh Morishita, Esse Vanderbruggen, Vera TussingCo-creatie en muziek: Quatuor MP4 (Claire Bourdet, Margaret Hermant, Pierre Heneaux, Merryl Havard)Muzikale samenwerking en technische regie: Michael PicknettOndersteuning repetitie: Bun KobayashiKostuum en decor: Jivan van der EndeOnderzoek en dramaturgie: JS Rafaeli en Sebastian KannProductie: HirosCo-productie: KaaitheaterResidenties: STUK, kunstenwerkplaats Pianofabriek, wpZimmer, workspacebrusselsOndersteund door: de Vlaamse overheidIn samenwerking met : Universal Edition Wien, Auteursbureau ALMO AntwerpenDank aan: Clara Levy & Quartet partners for their extensive contribution to the research, Gorka Gurrutxaga Arruti, Ehren Verrelst, Arts Printing House VilniusMuziekfragmenten: Anton Dvorak (String Quartet in F major, 1893) // Georg Friedrich Haas (Sting Quartet No2, 1998) // Florence Price (String Quartet in G Major, 1929) // Caroline Shaw (Entr'acte, 2011) // Franz Shubert (String Quartet No. 14 in D minor, 1831) // Michael Picknett (original score created in collaboration with Quatuor MP4)