Sons of Sissy
© Rania Moslam

PROJECT

Sons of Sissy

De tradities, volksdansen en folkmuziek die Opper-Oostenrijkse plattelandsjongen Simon Mayer heel goed kent, staan centraal in Sons of Sissy.

Op een experimentele manier maken vier performers en muzikanten gebruik van traditionele Alpenmuziek, verschillende groepsdansen en rituelen. Die worden ontdaan van hun conservatisme en regels, waarna er een ongeziene versmelting ontstaat van artistieke herinterpretaties en nieuwe tijdelijke betekenissen. De Sons of Sissy doen alles wat ze kunnen om hun naam waar te maken: ze worden een vreemdsoortig folkmuziekkwartet, een deels experimenteel ritueledanscombo, waarbij ze humor gebruiken om radicaal te breken met de afgezaagde mannelijke rolmodellen in tradities.

De tradities en gewoontes die Simon Mayer in zijn voorstellingen verwerkt, zijn volgens hem ook in de huidige samenleving relevant. Niet op de manier waarop ze door politiek en bepaalde ideologieën gebruikt worden, maar door de spirituele rol die ze in de maatschappij spelen. Los van de kleine nuanceverschillen, ziet Mayer veel gelijkenissen tussen de tradities en gewoontes in verschillende landen en culturen. Eerder dan de nadruk te leggen op wat ons van elkaar scheidt, is het belangrijker om te kijken naar wat ons bindt.

Simon Mayer

Simon Mayer studeerde aan de Balletschule der Wiener Staatsoper en bij P.A.R.T.S. in Brussel, en was lid van het Wiener Staatsballet. In 2009 richtte hij de muziekband Rising Halfmoon op, als zanger, gitarist en songwriter.

Als danser/choreograaf en muzikant was hij betrokken bij producties van Anne Teresa de Keersmaeker/Rosas (The Song), Wim Vandekeybus (Frisking) en Zita Swoon. In 2014 bracht Simon Mayer zijn muziekalbum Monkeymind uit waarna SunBengSitting, Sons of Sissy en Oh Magic volgden in 2018.
Als choreograaf heeft hij solo's, duetten en groepvoorstellingen gemaakt die internationaal opgevoerd zijn (O feather of lead; Dancing with the Sound Hobbyist (Zita Swoon); Monkeymind; SunBengSitting; Oh Magic; Sons of Sissy). Simon was Artist in Residence bij Théâtre de L'L (Brussel) en is artistiek directeur van het festival SPIEL, dat hij samen met zijn broers en de vereniging Spiel opgericht heeft.

Credits

Idee, choreografie, performance en muziek: Simon MayerCo-creatie, performance en muziek: Matteo Haitzmann, Patric Redl, Manuel WagnerSpeciale instrumenten: Hans TschiritschScenografie en kostuumontwerp: Andrea Simeon Lichtontwerp: Hannes Ruschbaschan, Martin WalitzaArtistiek consulent: Frans Poelstra Technische regie op toer: Jan Maria Lukas Creatie productie: Sophie Schmeiser, Elisabeth Hirner Toer productie: Hiros, Kopf hoch Co-productie: Kopf hoch, brut Wien, Gessnerallee Zurich, zeitraumexit Mannheim, Tanz ist Dornbirn Met de ondersteuning van: the City of Vienna's Department of Cultural Affairs, the Arts Division and the Culture Division of the Federal Chancellery of Austria, Kulturland Oberösterreich, Vlaamse Gemeenschap, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, WP Zimmer, im_flieger, Kunst- und Kulturverein SPIEL Dank aan: Simon Zöchbauer, Julian Rubisch, ALMA (Marlene Lacherstorfer, Julia Lacherstorfer, Evelyn Mair, Marie-Therese Stickler), Godi Burgstaller, Chris Standfest, Andrea Amort, Munderfinger Goaßlschnalzer, Altstädter Bauerngmoa, Pramtaler Volkstanzgruppe, Elio Gervasi/Raum 33