Silicon Mountain

PROJECT

Silicon Mountain

Er zijn een paar verschillende manieren om Laurent Delom’s “Silicon Mountain” te introduceren, aangezien hij het project toelicht aan de hand van vier verhaallijnen.

Beginnend bij een fictieve ontmoeting tussen de Franse geografe Elisée Reclus en tech-specialist Nir Eyal. Wat hen samenbrengt over hun eeuw verschil heen is een gelijkaardig geloof dat technologie gebonden is aan menselijke vooruitgang en sociale voordelen. Het uitgangspunt van hun gesprek zou zijn geweest: hoe kunnen we de internettechnologie gebruiken om onze relatie met de natuur te verbeteren? Tijdens die ontmoeting zou Reclus -de natuurvorser, de zwerver- de spirituele voordelen van tijd doorbrengen in contemplatie van de natuur ter sprake hebben gebracht. Het resultaat van deze fictieve ontmoeting is, in 2020, de Contemplation-of-Nature App, ontworpen voor mensen die verlangen naar een betekenisvol contact met de natuur, terwijl ze toegang hebben tot de ervaring vanuit het comfort van hun huis.

Een andere benadering is de wens van Laurent Delom om de App naar het publiek te brengen in het kader van een performance, waarmee hij het nodige kritische apparaat wil overbrengen. De context van een artistieke instelling kan een manier zijn om een eerste kader te bieden voor een kritische benadering van het project. Volgens hem is zo’n App proposition problematisch en het is de kritiek erop die hem het meest interesseert. In zijn visie zal de kritiek gaan over onze galopperende vervreemding van het land, de commodificatie (of “zakelijkheid”) van onze omgeving, en onze obscene verhouding tot beelden.

De creatie van de App begon allemaal met een intuïtie die Laurent twee jaar geleden had. Dat de staat van diepe absorptie die hij had ervaren in de contemplatie van een berglandschap hetzelfde was als de staat van absorptie geïnduceerd door oneindig scrollen (dat wil zeggen Facebook, Instagram, Pinterest …) op het scherm van zijn smartphone. Van daaruit kwam de onheilspellende intuïtie dat het tweede het eerste zou kunnen herscheppen.

Een laatste manier om het Silicon Mountain-project te introduceren zou zijn om zich een digitaal archief voor te stellen van bepaalde gekozen aspecten van onze aardse ervaring die “met uitsterven bedreigd” zijn (zwemmen in helder water, de geur van een bos na de regen, een eenzame wandeling in de bergen, golven die op schone kusten rollen). In dit project gaat Silicon Mountain over het coderen van de indrukken en gevoelens van het aanschouwen van maagdelijke natuur, die als essentieel worden beschouwd voor onze menselijke conditie – en het opslaan daarvan in de cloud. Het zou voor toekomstige generaties kunnen zijn of… voor de eerste pioniers op de planeet Mars…

Laurent Delom

Laurent Delom is een jonge Franse performer die sinds 2016 werkt in Antwerpen. Na het afstuderen en werken als ingenieur, volgde hij de dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Samen met zijn schoolvriend, Dan Mussett, creëerde hij in 2019 zijn eerste voorstelling, getiteld dddddddduettttttttttttttttt (met co-producenten: wpZimmer, workspacebrussels and C-Takt). Laurent werkt als performer regelmatig samen met verschillende choreografen in Vlaanderen en Nederland.

Credits

Maker: Laurent Delom de MézeracProductionele steun: Workspace BrusselsResidentie steun: wpZimmerFinanciële steun: Nadine vzw Brussels & Wandering Arts BiennalMet steun van: The Flemish Government