Short of Lying

PROJECT

Short of Lying

Short of Lying is een verhalende performance over bedrog. Meer bepaald is het een project over de relatie tussen de retorische strategieën van ‘bullshitters’ (in communicatiemedia) en van ‘onbetrouwbare vertellers’ (in literatuur). In de literatuurkritiek is de onbetrouwbare verteller iemand die gebeurtenissen verkeerd voorstelt, interpreteert of evalueert, waarbij hij of zij gewoonlijk op een zeer vermakelijke manier verwarring zaait op het vlak van ethiek, kennis en perceptie. In de realiteit is de bullshitter iemand die niet geeft om het idee van waarheid en die het publiek betrekt in een programma van stellingen die hem of haar simpelweg goed uitkomen (en waarbij de omvang van de leugens enkel afhangt van wat de omstandigheden vragen).

De voorstelling speelt zicht af in het conflictueuze gebied van het internet, dat zich het narratieve denken en het vertellen van verhalen sinds de jaren negentig heeft toegeëigend om de neoliberale logica te dienen. Geïnspireerd door het fictiewerk van onder meer Dostojewski, Poe, Mark Z. Daniewlewsky, Zoë Heller, Italo Calvino, Chuck Palahniuk en Bret Easton Ellis, wil Luanda Casella dit proces van toe-eigening omdraaien en het fenomeen van bullshit bekijken vanuit een literair perspectief.

Luanda neemt de rol aan van verhalenverteller en gebruikt persoonlijke narratieven om verhalen te vertellen over mediamanipulators, corrupte politici, professionele bedriegers, marketeers van de neurowetenschap, oplichters, Ted-sprekers, religieuze leiders… Short of Lying toont hoe kneedbaar bedrog kan zijn en hoe het op discoursniveau verschillende rollen aanneemt: bluf, mystificatie, fraude, misleiding, bedrog, propaganda, kunstgrepen, hoax, bullshit…

Luanda Casella

Luanda Casella is een Braziliaanse schrijver, verhalenverteller en performer. Sinds 2006 woont en werkt ze in België. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op hoe individuen zich verhouden tot verhalen om zo een gevoel van identiteit te creëren, om een mening over de wereld te vormen en uiteindelijk om zich te beschermen.

De laatste jaren heeft ze meer toegespitst op 'de retoriek van de misleiding' waarbij ze het gebruik van storytelling in communicatiemedia nader onderzoekt. Dat doet ze door een vergelijkende studie op te zetten tussen de verschillende instanties van zo'n misleidend discours in communicatieprocessen en de eerste-persoon stem van "onbetrouwbare vertellers" in klassieke en hedendaagse fictie.

Credits

Concept, tekst, performance: Luanda CasellaDramaturgie: Sébastien HendrickxMentor: David Weber-KrebsSteun & residenties: WorkspaceBrussels, wpZimmer, CAMPO, CC de Grote Post & KASK School of Arts