(residentie)

PROJECT

(residentie)

De kunstenaars Sunniva Vikør Egenes en Benjamin Pohlig, die al enkele jaren nauw samenwerken en optreden, zullen hun studiotijd op wpZimmer gebruiken om collaboratieve en creatieve vormen van artistieke coëxistentie te beoefenen. Hoewel beiden hun eigen persoonlijke artistieke interesses zullen volgen, zullen ze elkaars klankbord zijn. Ze zullen hun ideeën en concepten bespreken, praktijken en materialen uitproberen en elkaars publieke en outside eye zijn om te zien hoe twee verschillende processen dezelfde ruimte kunnen bewonen, elkaar beïnvloeden en elkaar voeden.

Sunniva zal haar tijd besteden aan de voorbereiding en afname van interviews over het creatieve proces met een reeks van beoefenaars; van acteurs tot filmregisseurs, dichters en muzikanten. Ze is geïnteresseerd in hoe ze structureren hoe ze zich structureren en reflecteren over wat en hoe, hoe ze hun ideeën, verlangens en genoegens ondersteunen. Deze transcripties zullen worden gepubliceerd in een blogformaat dat beschikbaar is voor de tijd van de residentie. In het verlengde daarvan zal ze ideeën stelen van elk van de kunstenaars en proberen ze zich toe te eigenen. Elk van de geïnterviewde kunstenaars zal op de hoogte worden gehouden van de expliciete diefstal.

Benjamin zal de residentie gebruiken om zijn vragen over oorlog, spel en dans te onderzoeken. Hij wil de relatie onderzoeken tussen daadwerkelijke oorlog en de gevallen waarin we oorlog (her)spelen met ons lichaam, zoals in films, videogames of hobbyactiviteiten. Verder wil hij vragen wat de relatie is tussen dans en oorlog en wat het potentieel of gevaar van een esthetisering zou kunnen zijn? Hiervoor zal hij onderzoek doen naar films, games, vrijetijdsactiviteiten en stuntwerk. Hij interviewt kunstenaars, soldaten en journalisten en bekijkt de geschiedenis van het uitbeelden van oorlog in de kunst.

Sunniva Vikør Egenes

DE
Sunniva Vikør Egenes is een danser in Berlijn die eerder samengewerkt heeft met choreografen zoals Martin Nachbar, Anne-Mareike Hess en Rosalind Crisp. Improvisatie is een van haar belangrijkste interesses, en ze geniet van dingen zoals stille momenten onder druk, aandacht die valt op onverwachte delen van het lichaam en vleesdelen die zich in een baan weten te begeven. Sunniva schrijft ook en was betrokken bij de bekroonde Noorse shortfilm Retract (2017).

Benjamin Pohlig

DE
Benjamin Pohlig woont en werkt in Berlijn. Hij danste voor onder andere Martin Nachbar, Isabelle Schad, Zoe Knights en internationaal voor Pierre Droulers en Renan Martins. Zijn werk "5 seasons" met Katie Vickers en Gasper Piano ging in première in 2016 in Bouge B in Antwerpen. In 2017 ging "A Farewell to Flesh in samenwerking met Sunniva Vikør Egenes in première in Dock 11 in Berlijn.