PROJECT

Pressure Sequence

Met Pressure Sequence ontwikkelde geluidskunstenaar Stijn Demeulenaere een audio choreografie in een quadrafonische setup. Geleid door een lichtplek die de ideale luisterpositie markeert, betreedt de toeschouwer individueel de installatie. Wanneer het licht wegtrekt vangt een soundtrack aan die bewegingsgeluid door de ruimte laat reizen langs de verschillende speakers. Momenteel werkt Demeulenaere aan een performatieve versie van de installatie, waarin vooropgenomen en live bewegingsgeluid zich steeds opnieuw tot elkaar gaan verhouden.

Stijn Demeulenaere

Stijn Demeulenaere is een geluidskunstenaar, een radiomaker en zoekende muzikant. Hij studeerde sociologie, culturele studies en radio aan het RITCS, Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound. Stijn was curator en producent van de vrije vorm radioshow 'Radio Eliot' op Radio Scorpio. Hij werkte als journalist voor de Belgische radiostations Klara en Radio 1 en voor het onafhankelijke radiostation K Centrale in Bologna (IT). Hij was een van de oprichters van het improvisatiecollectief Karen Eliot.

In 2009 begon hij als geluidskunstenaar en toonde hij zijn eerste installatie SmallTalk op het Burning Ice festival in het Kaaitheater in Brussel. Stijn voelt zich aangetrokken tot geluid vanwege zijn directheid, zijn maakbaarheid en zijn mysterie. In geluid probeert hij sociale structuren, persoonlijke geschiedenis en de onbewuste verbeeldingskracht van mensen te ontrafelen. Stijn werkt rond thema's als de fenomenologie van het luisteren en de persoonlijke ervaring van geluid. Stijn is ook een fervent field recordist, die opnames maakt over de hele wereld in zowel de natuur als in de stedelijke omgeving. Deze opnames ondersteunt zijn fenomenologisch onderzoek, maar hij doet het ook uit een liefde voor geluid en een zoektocht naar prachtige sonische ruimtelijkheid. Stijn ontwikkelt installaties, soundscapes en performances en speelt live sets met zijn field recordings. Hij creëert ook geluidsontwerp voor theater en dans.