Penguins

PROJECT

Penguins

Albert Quesada: ‘Voor het nieuwe onderzoeksproject Penguins zal ik samenwerken met Katie Vickers en twee andere dansers. Het onderwerp en de basiscontext komen van mij, de dialoog, de discussie en het onderzoek voeren we samen. Vanuit een eenvoudige interesse voor de eindeloze en rijke relatie tussen beweging en muziek, tussen dansers en muzikanten, willen we de specifieke muziek van het Penguin Cafe onderzoeken, en spelen met ideeën die ons leiden naar het grensgebied tussen concert en dansvoorstelling.’

‘Op muzikaal vlak weet ik wat het is om te dansen op muziek van o.a. Bach, Beethoven, Bizet, Wagner en Ligeti, maar op dit moment leer ik werken met livemuziek van hedendaagse muzikanten en elektronica in een klein kwartet. Mijn onderzoek naar de muziek van het Penguin Cafe zal zeker een nieuwe stap betekenen in het werken met live muzikanten. Maar nooit eerder heb ik gewerkt met muziek die zo filmisch en zo populair is als die van het Penguin Cafe. Het is een uitdaging en een voorrecht om mijn danspraktijk te confronteren met hun manier van muziek spelen, en het wordt een zoektocht om een bijzondere luisterervaring te delen met een publiek en om de twee ruimtes, die van het theater en die van de concertzaal, te exploreren.’

Albert Quesada

Albert Quesada is een Spaanse danser en choreograaf die woont en werkt in Brussel en Barcelona. Na zijn studies filosofie en multimediale techniek in Barcelona studeerde hij dans aan MDT (Amsterdam) en P.A.R.T.S. (Brussel). Centraal in zijn choreografisch werk staat de vertaling van muzikale structuren en composities in choreografie. Hij is geïntrigeerd door de bewegingen en dynamica van een groep, een interesse die werd gewekt door zijn werk met ZOO / Thomas Hauert. Binnen het gezelschap ACME ontwikkelt hij zowel voorstellingen als educatieve projecten, samen met Marcus Baldemar, Federica Porello, Mireia de Querol and Zoltán Vakulya.

Met Katie Vickers leidt hij twee educatieve projecten in de VS: het Mercersburg Academy Summer Program for Dance and Theatre en het Practicing Performance / International Dance Festival van de Ohio State University. In 2005 creëerde Albert Solo on Bach & Glenn, wat later leidde tot het duet Solos Bach & Gould (2010). Daarna volgden Trilogy (2011), dat hij creëerde met Vera Tussing, en de groepschoreografieën Ensemble (2012), Slow Sports (2012), Wagner & Ligeti (2014), Slow Sports Outdoors (2014), Slow Sports Kids (2015), OneTwoThreeOneTwo (2015), VIVA (2016) en It’s time (2017), dat hij creëerde met Octavi Rumbau, Federica Porello en Zoltán Vakulya.

Sinds 2009 danst Albert bij ZOO / Thomas Hauert (Accords, You’ve Changed, In Vivo Danse, Mono, Inaudible). Hij was ook performer in het werk van Benjamin Vandewalle.

Credits

Onderzoek: FlamingosVan en met: ACME / Albert Quesada & Katie VickersIn samenwerking met: 2 other dancersMuziek: the Penguin Cafe (http://penguincafe.com)